Газпром“ e започнал доставки на газ за Азербайджан на 15

...
Газпром“ e започнал доставки на газ за Азербайджан на 15
Коментари Харесай

Русия започна да доставя газ на Азербайджан

„ Газпром “ e почнал доставки на газ за Азербайджан на 15 ноември по нов контракт за продажба, заяви самото сдружение в своя Telegram-канал. Доставките ще продължат до март 2023 година

Споразумението е подписано с Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). Общият размер на доставките се чака да бъде на равнище милиард кубически метра, задачите на контракта за SOCAR не се прецизират.

Азербайджан има лични ресурси от газ и интензивно го изнася най-вече за Турция и по-късно директно за Европа. От октомври тази година България също стартира да получава азерски газ по новоизградения интерконектор с Гърция. 

Руски медии особено означават, че при започване на ноември българските управляващи са съумели да понижат на половина цените на синьото гориво за популацията, посредством най-много на доставките на азерски газ. 

Доставките на съветско гориво за Азербайджан могат да се обяснят с увеличение на размера на износа или по-нататъшен пренос на газ за Иран, с който Москва по-рано се контракти за суапови продажби, означават те.

Цената на газа за Азербайджан не се показва, само че и двата разновидността значат, че цената ще бъде доста по-ниска от тази, която се образува на европейските газови тържища.

В края на октомври президентът Илхам Алиев съобщи, че до 2027 година Баку желае да усили износа за Европейския съюз до съвсем 20 милиарда кубически метра годишно.  " Газпром " извършваше доставки за Азербайджан от 2000 до 2006 година След това, с повишаването на на производството от находището Шах Дениз, доставките бяха преустановиха. Те бяха обновени през 2017-2018 година, само че след това Азербайджан още веднъж се отхвърли съветски газ. На фона на съвсем цялостното прекъсване на доставките на съветски газ за Европейски Съюз президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната има намерение да удвои доставките на своето гориво за Европа, отбелязва " Комерсант ".

Износът на Газпром за страните отвън Оперативно-наблюдателно дело през първите 10 месеца на годината е намалял с 42,6% (с 67,6 милиарда кубически метра) в съпоставяне със същия интервал на 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР