Газпром е продал дела си от 71 % в турската

...
Газпром е продал дела си от 71 % в турската
Коментари Харесай

Газпром е продал още през септември дела си от 71 % в турската компания Bosphorus Gaz


Газпром е продал каузи си от 71 % в турската компания Bosphorus Gaz. Според източник, осведомен със обстановката, договорката е била затворена още през септември. Според известие на съветските медии, ръководещият шеф на Bosphorus Gaz, Adnan Sen е подписал съглашението с „ Газпром “ за покупка на 71 % от акциите на Bosphorus Gaz, а след утвърждение от ръководещите, акциите на компанията ще бъдат трансферирани на Sen Group.

Заместник-председателя на „ Газпром “ Александър Медведев още в средата на месец юни сподели, че компанията разисква опцията за продажба на Bosphorus Gaz.

„ Събитията на турския пазар са комплицирани, включително и по отношение на икономическата обстановка в Турция. Последните политически събития повлияха доста мощно на курса на турската лира, цените остават регулируеми, работи механизъм за субсидиране за газа, продаван от Botas. Фактически пълностоен свободен пазар на газ в Турция както не е имала, по този начин и няма. Във връзка с това, като виждаме какви дейности се подхващат от турската страна с други частни компании, започнахме да обсъждаме въпроса за излизане от този актив по стопански основание и заради непредсказуемост “, сподели тогава той.

„ Газпром “ през 2004 година посредством немската дъщерна компания Gazprom Germania ZMB GmbH купи 40 % от акциите в Bosphorus Gaz Corp. През 2012 година различен акционер на компанията - TUR Enerji продаде още 31 % от акциите на Gazprom Germania.

В рамките на либерализацията на турския газов пазар държавната компания Botas през 2005 година организира търг за препродажба на закупеното от „ Газпром “ количество газ по западното направление (през Украйна и България). Така Bosphorus Gas е станала покупател на 750 млн. куб м съветски газ годишно, а доставките са почнали през 2009 година

През 2011. размерите на търговеца Bosphorus Gaz с достигнали 812 млн. куб м газ годишно. Според данни при новото съглашение с „ Газпром износ “ за 1,75 милиарда куб м газ годишно Bosphorus Gaz е почнала да купува 2,5 милиарда куб м газ годишно от 2013 година
През 2014 година Bosphorus Gaz е внесла 2,75 милиарда куб м газ, заемайки дял от пазара от 5,58 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР