Газовият хъб Балкан вече има частна конкуренция в търговията с

...
Газовият хъб Балкан вече има частна конкуренция в търговията с
Коментари Харесай

Одобрена е втората газова борса с план да поеме 1/3 от пазара до 2025 г.

Газовият хъб " Балкан " към този момент има частна конкуренция в търговията с природен газ у нас, откакто Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди 35-годишни лицензи за държавното сдружение и за " Българска енергийна комерсиална платформа " АД. Това стана на закрито съвещание на регулатора в четвъртък.

Така в България ще има две газови тържища. Освен настоящата от януари 2020 година платформа на " Газов хъб Балкан ", ще проработи и частната, само че към момента не е ясно тъкмо по кое време ще започват търговете там. На новата борса обаче няма да се продават количествата газ, които държавният снабдител " Булгаргаз " бе длъжен със закон да осъществя на свободния пазар.

Според заявката ѝ пред КЕВР бъдещата платформа ще може да се употребява единствено за действие на борсов пазар по отношение на български газ, българска сила, селско стопанство и гориво.

От решението на комисията за даване на лиценза и утвърждението на петгодишния проект на " Българска енергийна комерсиална платформа " излиза наяве, че съперникът на хъб " Балкан " си е сложил амбициозната цел да поеме до 2025 година 30 % или близо една трета от потребяваните количества природен газ в България. Според прогнозите на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ", който има хъба, търсенето на газ у нас през 2021 година ще е за 3.2 милиарда куб. м, а през 2025 г ще нарасне до 4.2 милиарда куб. м.

Дружеството възнамерява незабавно след приемането на лицензията да стартира да предлага сключването на двустранни дълготрайни контракти за доставка, където чака да се осъществят главните покупко-продажби. Веднага ще започват и така наречен търгове " ден напред " за количества природен газ с доставка на идващия ден след провеждането на процедурите. Плановете са търгуваните от участниците размери в " Ден на пред " да възлизат на 12 на 100 от общо търгуваната на платформата суровина и да порастват с по 15 на 100 годишно. Пазарът " В рамките на деня " ще проработи по-късно през 2021 година и там се чака да минават към 4 на 100 от плануваните за продажба размери, чийто размер обаче не се посочва
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР