Газовият хъб Балкан обяви, че стартира търговия на синьо гориво

...
Газовият хъб Балкан обяви, че стартира търговия на синьо гориво
Коментари Харесай

Газовият хъб Балкан започва търговия от 2 януари

Газовият хъб Балкан разгласи, че започва търговия на синьо гориво през платформата си от 2 януари следващата година. Едновременно, ще бъдат предлагани благоприятни условия в така наречен кратковременен сегмент (spot), дълготраен сегмент и брокерска услуга.

Краткосрочният (спот) сегмент на платформата ще предлага краткосрочни стандартизирани артикули „ в границите на деня “, „ ден напред “, както и артикули за потребностите на балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи. За улеснение на членовете на платформата ще се оферират и композиция от няколко следващи газови дни да вземем за пример артикули уикенд, обособени дни и композиция от тях. Търговията ще се реализира на неизвестен принцип, съгласно наредбите на особено признатия по въпроса европейски правилник от 2014 година.

Дългорочният сегмент ще предлага артикули, търгуеми на средносрочна и дълготрайна база на неизвестен принцип, както следва:
Месечни (до 60 месеца напред); Тримесечни (до 12 тримесечия напред);Годишни (до 5 календарни години напред).
Брокерската услуга дава опция за подписване на контракти за покупка на газ от страна на крайни клиенти/крайни доставчици, директно присъединени към газопреносната система на България, без за тях да пораждат разноски за участие на платформата за търговия и без да има потребност да получават достъп до услугите по достъп и транспорт през мрежата. Брокерската услуга също ще даде и средата за администриране на договорите, подписани преди 2 януари 2020 година с предмет покупко-проджба на природен газ за интервал след 1.1.2020 година, по-малък или еднакъв на една година, в осъществяване условията на член 176, алинея 3 от Закона за енергетиката. В тази връзка„ ГАЗОВ ХЪБ БАЛКАН “ ЕАД започва регистрация на участниците в тези сегменти според процедурата, посочена в секция „ Членство “ на www.balkangashub.bg. За регистрация е належащо попълване на специфична регистрационна форма, както и да бъдат подписани две копия на съглашението за участие, които могат да бъдат изтеглени от секция „ Членство “ на www.balkangashub.bg.  За повече детайлности вижте тук
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР