Газовите доставки за страната през март са платени и на

...
Газовите доставки за страната през март са платени и на
Коментари Харесай

Платили сме на Газпром за март, няма проблем с петрола

Газовите доставки за страната през март са платени и на съветската " Газпром ", и на азерската СОКАР и няма налице условия от страна на " Булгаргаз " за преустановяване на доставките от съветска страна до края на месеца, само че те зависят напълно от нея. Проблеми с доставките за бургаската рафинерия " Нефтохим " няма, обслужват се танкерите, изчистени са проблеми със застраховките и заплащанията, а " Лукойл " не дава индикации за спиране на доставките. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на негово чуване по време на съвещанието на парламентарната енергийна комисия в сряда.

Той прикани да се прави разлика сред налични проблеми и евентуални опасности. Проблеми сега няма, само че опасности има поради геополитическата обстановка, и поради това непрекъснато се проучват енергийните доставки и положението на системата, като при потребност ще се задейства ексклузивен проект за деяние в няколко степени. Засега обаче няма съображение за активирането на нито една от тези степени, означи Николов, визирайки войната в Украйна.

Министърът осведоми, че предишния петък (преди да се вкарат европейските наказания против Русия, поради офанзивите в Украйна и изключването на редица съветски банки от банковата система за разплащания SWIFT) са били осъществени тестови заплащания от страна на " Булгарагз " и са получени уверенията на банките, че преводите и за съветския, и за азерския газ. " Което значи, че доставките за март са сигурни. При нужда може да се търсят различни канали за заплащане, само че към този момент няма потребност от такива най-малко до края на март. Всички зависи от доставчика ", сподели Александър Николов.

Проверка на киберзащитата

Той уточни, че поради протичащото си в Украйна към този момент са изследвани всички енергийни сдружения за киберрискове, теч на данни, пробив, засилено е и физическото наличие там, където е належащо.

Дружествата наподобяват устойчиво на фона на геополитическата обстановка, само че анализите ще продължат до последния вероятен миг, с цел да няма разтърсвания за потребителите, съобщи министърът.

В отговор на въпрос той изясни, че официално няма основан спешен щаб в министерството на енергетиката, само че " неофициално " " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и " Българският енергиен холдинг " вършат денонощни разбори и всекидневно се вършат промени на поръчките на пазара за оптимално предпазване на наличните количества природен газ. Обясни, че дневните остатъци се оставят в газопреносната система за прилагане.

При вероятно спиране на доставките на съветски природен газ се търсят други възможности за увеличение на количествата от Азербайджан, само че Николов още веднъж призна, че това няма да става по цените на подписания контракт, а на по-високи. " Ще продължат да се водят диалози с Азербайджан, само че има правни обструкции за повече количества на цената на настоящия контракт ", уточни той.

" Надали някой от нас в този момент може да хване самолета за Москва и да договаря за повече количества оттова ", разяснява енергийният министър.

Има и " проект Б "

По думите му " проект Б " за справяне с възможни проблеми с газовите доставки включва и снабдители като Катар и Турция като източници на полутечен газ, защото терминалите в Турция имат свободен потенциал. Но дълготрайни доставки за България са сложни поради дребния пазар и по тази причина би трябвало да се мисли за районни доставки и потреблението на газохранилището в Чирен при разширението ми. Затова се обмислят общи покупки на огромни количества газ за района.

Каза, че на срещата с енергийните министри на Европейски Съюз е било обсъждано дали Украйна може да бъде снабдявана по Трансбалканския газопровод, който до края на 2020 година доставяше съветски газ за Балканите. По този водопровод има свободен потенциал, както и на точките Странджа 1 и Странджа 2 на границата с Турция. " Балкански поток " е обвързван на пет места с българската мрежа. При опция и налични количества България може да балансира района, само че не е обсъждана смяна на трасета, тъй като това ще промени и методът, по който действат нашите доставки, сподели Александър Николов.

Има газ, въглища, мазут и нуклеарно гориво

След доста препирни с опозицията по отношение на приключването на газовата връзка с Гърция той увери, че тя ще бъде подготвена до 1 юли 2022 година и работата по нея е интензивна и се следи изкъсо.

Двете основни " сърца " на електроенергийната система в България - АЕЦ " Козлодуй " и Маришкият басейн, са обезпечени с горивата, нужни да създават електричество, посочи министърът. Освен това електроенергийната система на страната ни е в дребна степен подвластна от природния газ, като се изключи отоплителния сезон, означи Николов.

Спирането на газовите доставки от " Газпром " би било по-страшно за Европа, в сравнение с за България от тази позиция, съобщи той. Има явен проект за всички сдружения при срив на доставките и минаване на топлофикациите на мазут.

Да приказваме в този момент за АЕЦ е несериозно

На Николов бяха заложени редица въпроси по отношение на изявление на вицепремиера и финансоивя министър Асен Василев от предходната седмица, че поради интерес на Гърция за 20-годишно пазаруване на ток от България доста бързо може да се стартира градежът на нови нуклеарни мощности.

В доста начален интерес е изследването за покупко-продажби за ток от бъдеща АЕЦ с Гърция, сподели той и напомни, че в границите на търсенето на стратегически вложител в спряната АЕЦ " Белене " е бил проявен интерес и от страна на Сърбия и Северна Македония. Заради спора през последната седмица обаче не може да се предвижда нищо съответно по отношение на нови нуклеарни мощности.

Тези три страни имат недостиг на електрическа енергия, който желаят да покриват, и България е единственият балансьор с дълготрайна история като подобен, сподели той.

" За да може да стане бързо, е ясно къде може да стане - в Козлодуй може да стане ", съобщи Николов. Отбеляза обаче, че който и да е вложител сега гледа две неща - директна инвестиция на капитал на съответно сдружение, което ще построява, и цената за приемане на съответен запас. И двете неща поради геополитическата конюнктура не могат да бъдат планувани. Освен това сега даже няма изясненост дали съветските плавателни съдове ще имат достъп до Черно море. " Ако нямат, какво се случва с отработеното гориво? Несериозни са все още тези въпроси ", съобщи Николов.

Частично стартиране на ПАВЕЦ Чаира

Той добави, че сега вървят проби за отчасти стартиране на ПАВЕЦ Чаира, чиято рационализация се забави извънредно доста. Тя обаче ще работи единствено в пикови часове за балансиране на играчите дневно напред. Детайлно се наблюдават всички хидроцентрали за опциите да станат акумулатори, съобщи Николов.

Запитан за газовите задължения на Топлоелектрическа централа " Варна ", мажоритарна благосъстоятелност на Ахмед Доган, към " Булгаргаз ", енергийният министър уточни, че мощността е вторият максимален дебитор на държавното сдружение след столичното парно.

Предишното управление на " Булгаргаз " разгласи желание тези задължения да бъдат понижени, само че за жалост това още не е реалност, сподели още Николов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР