Газовата връзка с Гърция, по която България очаква да получава

...
Газовата връзка с Гърция, по която България очаква да получава
Коментари Харесай

Има куп нередности в "Топлофикация" - София и конектора с Гърция, установи комисията на Манолова в НС

Газовата връзка с Гърция, по която България чака да получава хипотетично по-евтин природен газ от Азербайджан, няма да бъде приключена преди пролетта на идната година. Това се разбра от чуване в комисията по проверката в Народното събрание. На него не пристигна изп. шеф на строителя на интерконектора Ай Си Джи Би Теодора Георгиева. Председателят на комисията Мая Манолова остро я подлага на критика и разгласи, че заплатата й е над 10 хиляди лева месечно, или от назначението си преди 9 години е взела заплата от 1 млн. лева

Манолова разгласи, че Георгиева отказала да се яви в комисията с претекста, че управлява сдружение, в което българската страна (чрез Българския енергиен холдинг) има 50% дял, а не мажоритарен и няма обвързване да идва, когато Народното събрание я вика. Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов описа, че са правени доста инспекции по трасето от експерти, които им споделили, че видели доста малко служащи в частта от трасето, където са минали. Обяви, че е мъчно да се каже какъв % от трасето е готово, тъй като за другите детайли процентът е друг, като се базира на представители на строителя. Посочи, че до края на декември се чака да бъде доставено съоръжение от Италия, което също доста се бави, само че даже и да дойде в този период, монтажът ще отнеме доста време. Посочи, че са водени диалози с Италия за доставките и с Гърция за строителството, с цел да се форсира то.

Изпълнителният шеф на холдинга (БЕХ), който държи 50% в " Ай Си Джи Би " АД, Валентин Николов сподели, че не е знаел за решението на Георгиева да не идва, и разгласи, че изпитва огромно стеснение пред депутатите. Напомни, че преди 4 години, когато още веднъж е било на власт служебно държавно управление, е юридически опит Георгиева да бъде отстранена, само че другите акционери - " Посейдон ", в което по 25% имат Италия посредством " Едисон " и Гърция посредством ДЕПА, не са били съгласни и са поискали това да стане при постоянно държавно управление. От думите му не се разбра дали има процедура и кой би трябвало да я извърши, с цел да бъде заменена от поста Георгиева.
Манолова разгласи още, че Георгиева е пропуснала да изиска в период от строителя наказателна клауза от 22.5 млн. евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР