Газовата връзка с Гърция е възможност за България да се

...
Газовата връзка с Гърция е възможност за България да се
Коментари Харесай

Нима България успя да се отскубне от руската газова зависимост?


Газовата връзка с Гърция е опция за България да се отскубне от енергийната взаимозависимост от Русия. Но дали служебният кабинет ще продължи този курс?

Завършването на газовата връзка сред България и Гърция е триумф за Кирил Петков и неговия кабинет. Министър-председателят в оставка извърши заричане, което даде при започване на годината, че интерконекторът ще бъде приключен до края на юни.

ГЕРБ се пробват да омаловажават триумфа

Газовата връзка при Комотини е опция за действителна диверсификация, за това България да се отскубне от енергийната взаимозависимост от Русия, която трае десетилетия наред. Чрез интерконектора ще бъде покрито 1/3 от нашето годишно ползване на газ, което е общо към 3 милиарда куб. метра, при това, в случай че се доверим на думите на Петков, на 1/3 от цената на " Газпром ".
Редакцията предлага
ГЕРБ, в лицето на водача на партията Бойко Борисов и Делян Добрев, незабавно се пробваха да омаловажат смисъла на плана. Те дефинираха газовата връзка като " бутафорна ", защото по нея " още не течал азербайджански газ ". Въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора обаче би трябвало да стане факт след няколко седмици. Те са нужни, с цел да се спазят наложителните административни процедури, т.е. става дума за условност.

Удобно се пропуща от ГЕРБ, че до тогава България ще получава в цялостен размер контрактуваните количества азерски газ през краткотрайната точка на доставка - Неа Месемврия. Борисов акцентира, че азербайджанският газ бил " контрактуван още преди години "  от президента Първанов. Дори това да е по този начин, водачът на ГЕРБ премълчава, че по време на 12-годишното управление на " проевропейската "  му партия планът беше на трупчета. За сметка на това, ГЕРБ осъществиха извънредно неизгодния за българските данъкоплатци " Турски поток ",

Не, България към този момент не купува главно съветски газ

При всички забележки, които можем да имаме към Петков, този път коментарът и сметките му са точни: " Турски поток - 3 милиарда лв. - 0% от потенциала на тръбата е за България, 0% диверсификация. Гръцката връзка - 0.5 милиарда лв. - 100% от потенциала на тръбата е за България и български експорт ", написа той.

Унгария, която е на 85% подвластна от съветския газ, към този момент води договаряния за импорт на газ през България и Румъния - евентуално също през интерконектора при Комотини. Газовата връзка сред България и Гърция е значима освен за района, а за европейската сигурност въобще.

Енергийният специалист Васко Начев опроверга пред бТВ подправена вест, която бе стартирана както от някогашната енергийна министърка Теменужка Петкова от ГЕРБ, по този начин и от " прокремълски "  коментатори и анализатори че България продължавала да купува съветски газ, " освен това 30% по-скъпо ". В реалност,

Руската агитация се бори за връщане на зависимостите

Изглежда, че наесен в България. Първо обаче ще има служебно държавно управление, конструирано от президента Радев, който остро подлага на критика външната политиката на кабинета " Петков ", изключително в областта на енергетиката. Дали новият длъжностен кабинет ще продължи да договаря по танкер на месец от Съединени американски щати? Дали няма да наведе глава, да се опита да направи лупинг във външната политика, като затопли отношенията с " Газпром ", респективно с Кремъл? Нищо чудно, съветската посланичка Митрофанова да стане " личност грата ", а " Лукойл "  пак да спре да заплаща налог печалба…

Руската агитация у нас се ускори неведнъж след 24 февруари, когато Русия атакува Украйна. През юни 2022-а, спрямо април 2022-а, " проатлантическите симпатизанти "  у нас са намалели от 63% на 39% по данни на " Алфа рисърч ", а феновете на съюз с " Русия, Беларус и други " са се увечили от 13 на 23%. Не е изключено Политическа партия да платят тежка политическа цена заради твърдия прозападен курс, който заеха изключително в края на предварително прекратения им мандат. Колкото и да не се хареса това на локалните лъжепатриоти, сме длъжни да кажем, че в действителност този курс е пробългарски, той е в името на нашата национална сигурност.

Прекратяването на енергийната взаимозависимост на България от Русия унищожава хранителната среда на съветските проксита у нас. Да зависиш от милостта на монополист с имперски искания постоянно излиза по-скъпо от това да можеш да разчиташ на няколко източника на сила.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР