Газовата връзка с Гърция да е готова за търговска експлоатация

...
Газовата връзка с Гърция да е готова за търговска експлоатация
Коментари Харесай

Готова до юли: За това работят в компанията оператор на газовата връзка с Гърция


Газовата връзка с Гърция да е подготвена за комерсиална употреба през юли 2022 година За това работи българо-гръцката компания, която построява интерконектора по който би трябвало да потече и природен газ от Азербайджан.

Това излиза наяве от писмо на „ Ай Си Джи Би “ до медиите.

От известието излиза наяве и че компанията е подписала контракт с PRISMA European Capacity Platform. Последната е водеща европейска комерсиална платформа за предложение на потенциал. От „ Ай Си Джи Би “ дефинират това като основен стадий в подготовката по пътя на реализирането на интерконектора.

Чрез платформата ще се търгува нерезервираната част от потенциала на газопровода. Той е с размер от 3 милиарда газ годишно, само че към този момент 1,57 милиарда от тях са непокътнати за петима търговци. Тръбата може да придвижва и до 5 милиарда куб/м годишно при засилено търсене.

Какво се трансформира

" Вписването на „ Ай Си Джи Би “ като оператор за транспорт на природен газ в платформата PRISMA ще разреши на плановата компания да се насочи и към нови пазари, което в допълнение ще ускори позициите на България на енергийната карта на района ", съобщи изпълнителният шеф на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

„ Присъединяването на „ Ай Си Джи Би “ към PRISMA съставлява значима стъпка към консолидираното на източноевропейския пазар в нашата одобрена общественост от европейски оператори, като по този метод се покачва хармонизацията и прозрачността на газовия пазар “, съобщи ръководещият шеф на PRISMA Гьотц Линке.

В момента PRISMA свързва общо 19 пазара и работи с над 40 инфраструктурни оператора. Платформата оперира с над 660 търговци, което разрешава на преносните оператори да оферират своите артикули на пазара по транспарантен и недискриминационен метод.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР