Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде спрян, ако Русия нахлуе

...
Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде спрян, ако Русия нахлуе
Коментари Харесай

САЩ: Северен поток 2 ще бъде спрян, ако Русия нахлуе в Украйна

Газопроводът „ Северен поток 2 “ ще бъде спрян, в случай че Русия нахлуе в Украйна, разгласи представителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той посочи, че администрацията на Байдън ще работи с Германия, с цел да подсигурява, че " Северен поток 2 " ще бъде спрян.

Напрежението сред Запада и Русия във връзка Украйна усилва вероятността от въвеждане на нови наказания против Москва. Както във Вашингтон, по този начин и в Брюксел, се занимават интензивно с подготовката на ограниченията. Засега приказваме единствено за хипотетични ограничавания, само че някои от тях най-вероятно ще бъдат взети на въоръжение на Запада, написа ТАСС, представена от Агенция " Фокус ".

„ Искам да бъда доста явен - в случай че Русия нахлуе в Украйна по един или различен метод, „ Северен поток 2 “ няма да продължи напред “, сподели Нед Прайс пред NPR. „ Няма да встъпвам в детайлности. Ще работим с Германия, с цел да подсигуряваме, че няма да продължи напред “.

Посланикът на Германия във Вашингтон Емили Хабер алармира, че Берлин е подготвен да направи отстъпката, като написа в „ Туитър “: „ Съединени американски щати и Германия взаимно обявиха предишното лято: в случай че Русия употребява силата като оръжие или в случай че има друго нарушаване на суверенитета на Украйна, Русия ще заплати висока цена. Нищо няма да бъде изключено, в това число „ Северен поток 2 “. "

Бен Уолъс, министърът на защитата на Обединеното кралство, сподели, че желае Германия да употребява „ Северен поток 2 “ като „ лост “ против президента Путин, откакто той призна, че „ не е оптимист “, че спорът може да бъде избегнат.

По думите на Уолъс газопроводът „ Северен поток 2 “ е „ един от дребното козове, които могат да създадат разлика “.

Европейските ограничения

В понеделник Европейският съюз разгласи готовността си да приложи „ солидни “ ограничавания. В същото време след срещата на 27 външни министри от общността блокът не показа съответни ограничения.

Преди началото на срещата датският външен министър сподели, че това са „ невиждани “ наказания, а негов сътрудник от Литва означи, че ограниченията би трябвало да бъдат „ непоносими “. В окончателното изказване на Съвета на Европейски Съюз се споделя, че всяка „ по-нататъшна съветска военна експанзия “ против Украйна ще има обилни последствия и висока цена.

„ Това включва необятен набор от секторни и самостоятелни ограничаващи ограничения, които ще бъдат подхванати в съгласуваност с нашите сътрудници. Европейски Съюз форсира подготвителната работа в тази посока “, отбелязва съветът.

По-късно същата вечер немското списание Der Spiegel заяви, че България, Дания, Литва, Румъния упорстват Европейски Съюз да разшири глобите против Русия, наложени по отношение на присъединението на Крим. Твърди се, че желаят да включат още пет лица или организации в листата със наказания на Европейски Съюз, само че няма детайлности, до момента в който не бъде взето публично решение. Във Англия беше направен обособен законопроект за наказания. Той обаче към момента не е показан пред обществеността.

Що се отнася до единния отговор на Европейски Съюз, Der Spiegel написа, че към момента не е взето решение за възможен нов пакет от наказания против Русия при положение на спор с Украйна. Съединени американски щати координират ограниченията си с Европа и се пробват да сведат до най-малко личните си загуби.

Проекти за наказания на Съединени американски щати

Според държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен Вашингтон счита, че антируските ограничения би трябвало да се вкарват единствено при положение на нападателни дейности против Украйна, само че не и преди те да стартират.

Както показаха във Вашингтон, макар обстоятелството, че детайлностите за глобите към момента се разискват с европейците, като цяло антируските ограничения „ към този момент са подготвени “. Още на 12 януари група демократи, водена от ръководителя на комисията по външни работи Робърт Менендес, показа своя законопроект в Сената, озаглавен Законът за отбрана на суверенитета на Украйна от 2022 година, който предлага:

- наказания против съветски държавни банки и финансови институции, в това число Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк и Руския фонд за директни инвестиции;

- ограничение на присъединяване на задгранични компании в съветски петролни проекти;

- възбрана на вложенията в нови излъчвания на съветския държавен дълг;

- да се обмисли изключване на Русия от системата SWIFT;

- налагане на персонални наказания против президента Владимир Путин, както и военни и държавни чиновници, в това число министър-председателя, ръководителите на Министерството на външните работи, Министерството на защитата, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ и други представители на военното ръководство;

- евентуално да се наложат наказания против „ Северен поток 2 “.

Подобни ограничения, с известни ангажименти, се оферират и от лагера на републиканците. Сенаторът републиканец Марк Рубио е създател на Закона за въздържане на властническите военни дейности от 2022 година, в който той приканва за разширение на кръга от страни, бойкотиращи „ Северен поток 2 “. Друг пакет („ Законът за отговорността на Путин “) се появи на 20 януари по самодейност на републиканския конгресмен Джим Банкс, в съавторство с негови съпартийци. В него те оферират да се признае Русия за държава-спонсор на тероризма, а милициите в Донбас - за терористи.

Много точки във всички тези планове се повтарят взаимно - това е спиране на връзката със SWIFT, възбрана за интервенции с съветски държавен дълг, персонални наказания против съветски високопоставени чиновници и предприемачи, както и персонално против Владимир Путин. Между другото, Кремъл предизвести, че тези ограничения ще значат спиране на връзките.

В същото време Емили Хорн, представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, сподели по-рано, че американската администрация поддържа самодейността на демократите. Това е планът Менендес.

Какви ще са евентуалните последици от новите наказания

Съединени американски щати дават обещание, че нашествието на Русия в Украйна „ ще бъде злополука “ за Москва (руските управляващи отхвърлят да имат сходни проекти - бел. ТАСС). В същото време президентът Байдън показва, че мащабът на евентуалните наказания от Вашингтон и съдружниците ще зависи от съответните съветски дейности.

Говорим за допустимо налагане на наказания, свързани с доларови транзакции, които съгласно Байдън ще имат „ негативно влияние върху стопанските системи на Европа “, само че „ опустошително влияние върху Русия “.

Миналата година Белият дом към този момент забрани на американските финансови институции да купуват съветски държавни облигации непосредствено от държавни организации. Но глобите не засегнаха вторичния пазар, оставяйки го като допустима последваща стъпка.

Освен това, съгласно вестник Bild, в средата на януари шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс е предложил наказания на съдружниците, които могат да обиден износа на първични материали и оръжия от Русия. Освен това беше препоръчано доста да се понижи броят на личния състав на съветските дипломатически задачи в западните страни.

Забрана за доставка на полупроводници

Съединени американски щати приказват и за допустимо ограничение на доставките на полупроводници за Русия, което ще нанесе удар по високотехнологичните браншове на съветската стопанска система. Тези съставни елементи участват в съвсем всички модерни електронни устройства. Според известия в медиите Белият дом към този момент е предизвестил производителите на чипове да бъдат готови за сходен сюжет. Освен Съединени американски щати, този пазар е доминиран от Тайван, Южна Корея, Европа и Япония, с които Вашингтон се твърди, че също се съветва за вероятни взаимни ограничавания.

Забраната за експорт на американски високотехнологични артикули за Русия може да варира от авионика и принадлежности до смарт телефони, игрови конзоли и тв приемници. Според публични лица, представени от The Washington Post, тези ограничения могат да лишат руснаците от някои модели смарт телефони, таблети и игрови конзоли.

Освен това рестриктивните мерки биха могли да обиден сериозни браншове на съветската промишленост, в това число секторите на защитата и гражданската авиация, което ще навреди на съветските „ високотехнологични упоритости “.

Администрацията към момента не е решила дали да наложи ограничавания за експорт върху стратегически браншове или да ги разшири до ежедневните устройства.

Компромиси с Германия поради енергийните доставки и " Северен поток 2 "

Засега Съединени американски щати и Европейски Съюз не престават да търсят съглашение по отношение на обсега на ограниченията. Въпреки изказванията на Запада за готовността му да работи като обединен санкционен фронт, в случай че е належащо, в пресата има известия, че Германия е загрижена за следствията от избрани ограничения.

Така, съгласно известие на Bloomberg, немското държавно управление твърди, че упорства съветският енергиен бранш да не предстои на възможни финансови ограничавания. Германските управляващи се притесняват, че без такова изключение енергийните доставки за Европа ще бъдат застрашени, а възбраната за транзакции с съветски банки ще нанесе съществени вреди на финансовите институции на Европейски Съюз.

„ Същата аргументация важи и за изключването на съветските банки от системата SWIFT “, цитира организацията извадка от документа. Според разнообразни специалисти Съединени американски щати и Германия също ще пострадат от тази мярка, защото техните кредитни институции са чести консуматори на системата в съветските банки.

Още на 17 януари немският вестник Handelsblatt, базирайки се на източници от немското държавно управление, написа, че управляващите на Съединени американски щати и Европейски Съюз сякаш към този момент не обмислят да изключат Русия от SWIFT. Служителите обаче споделят, че не са изключени никакви дейности.

Санкциите против „ Северен поток 2 “, който е издигнат и минава развой на сертификация, остават различен сензитивен въпрос. Берлин твърди Съединени американски щати, че при положение на навлизане в Украйна съветският газ няма да минава през газопровода. Ръководството на Социалдемократическата партия на Германия и канцлерството, съгласно Bloomberg, не са подготвени по принцип да се откажат от газопровода, което провокира неспокойствие във Вашингтон. Освен това Берлин продължава да се опълчва на доставката на оръжие за Украйна.

„ Всяка от страните има свое мнение и цели, само че не мисля, че е имало особени търкания с Берлин по този въпрос “, сподели Карън Донфрид, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. Според нея възгледите на Берлин за протичащото се на руско-украинската граница не се разграничават от позицията на европейските съдружници и Съединени американски щати.

Какво споделя Кремъл за глобите

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в изявление за CNN съобщи, че глобите, препоръчани в Съединени американски щати против съветското управление, могат да доведат до спиране на връзките сред двете страни.

Преди това той също по този начин означи, че Москва е извънредно отрицателно настроена към плановете на разнообразни ограничавания. „ Особено на фона на продължаваща серия от договаряния, въпреки и несполучливи, само че договаряния “, акцентира той. Тоест дипломатическата линия към момента е приоритет.

Според представителя на президента санкционната изразителност не способства за по-нататъшното търсене на взаимноизгодни решения и за образуването на градивна атмосфера. Според Песков във връзка с вероятните наказания също е по-добре да се съсредоточим не върху медийни спекулации, а върху публични изказвания на европейски и американски публични лица.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР