Газопроводът между Литва и Латвия е бил засегнат от мощна

...
Газопроводът между Литва и Латвия е бил засегнат от мощна
Коментари Харесай

Голяма експлозия на газопровода между Литва и Латвия, причините се изясняват

Газопроводът сред Литва и Латвия е бил обиден от мощна детонация, оповестява " Ройтерс ".

Взривът е станал в окръг Паневежис, Северна Литва. Видеоклип, оповестен от литовската социална телевизия LRT, демонстрира пожар, вилнеещ на мястото на гърмежа. Огънят към този момент е сподавен. Към момента няма доказателства случаят да е вследствие на умишлени дейности.

" Според първичната оценка не виждаме злонамерена причина, само че следствието ще обхване всички вероятни разновидности ", съобщи Немунас Бикнюс, основен изпълнителен шеф на литовския газопреносен оператор Amber Grid.

Бикнюс изясни, че газопроводът, който е издигнат през 1978 година, е претърпял някои скорошни ремонтни действия и в този момент чиновниците ще се опитат да открият дали това може да е причина за детонацията.

Russian terror on European infrastructure to stop Europe supporting Ukraine. (Occam`s razor
theory).

Explosion hits gas pipeline connecting Lithuania and Latvia - nearby village set to be evacuated
— Jaanika Merilo (@jaanikamerilo)
" Всички аргументи ще бъдат разследвани и изяснени през идващите дни ", добави той.

Жителите на селото Валакели, което се намира наоколо до газопровода, са били евакуирани, само че няма данни за потърпевши.

Според осведомителната организация " Baltic News Service " министърът на енергетиката на Латвия е бил осведомен, че детонацията е породена от техническа повреда.

Военният министър на Латвия Артис Пабрикс написа в профила си в Twitter, че повода за случая ще бъде разследвана, и съобщи, че не опцията за бойкот не може да бъде изключена. Операторът на тръбопровода обаче не счита, че гърмежът е тенденциозен.

Заради случая доставките на газ от Северна Литва до прилежаща Латвия бяха прекратени за известно време, само че изпълнителният шеф на Amber Grid съобщи, че гърмежът е развалил един от двата паралелни газопровода, по които се доставя газ от Литва за Латвия, и енергийното сдружение възнамерява да възвърне доставките, като употребява незасегнатото оборудване.

" Планираме да възстановим доставките на газ до няколко часа, в сравними количества. Планираме клиентите да не усетят последствията от това събитие ", съобщи той.

Литва граничи с Русия и е ситуирана край Балтийско море, където предходната година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР