"Газопреносната ни система е модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори,

...
"Газопреносната ни система е модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори,
Коментари Харесай

Осигуряваме доставката на най-евтин газ за бизнеса и потребителите

"Газопреносната ни система е осъвременена и реверсивна, с най-хубавите компресори, тъй че можем във всички направления да транспортираме газ. Направили сме инвестиция в компресори за 360 млн. лв., като по този метод имаме освен диверсификация, само че и даваме опция на българския бизнес и консуматори на най-ниска цена да им се доставя газ и да се транспортира. " Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който направи оглед на изграждащата се сега компресорна станция "Расово ".

Заедно с другата компресорна станция - "Нова Провадия ", двете станции ще служат за повишение на налягането по трасето на "Балкански поток ". На станция "Расово " към този момент са инсталирани трите компресорни елемента, създадени от американската компания Solar Turbines. Други четири броя от същия тип компресорни елементи от най-ново потомство е планувано да бъдат инсталирани и на Конституционен съд "Нова Провадия ". Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще дават отговор на всички условията на екологичното законодателство, прецизират от държавната пресслужба.

Към сегашния миг не престават да се извършват строително-монтажните работи на бъдещата площадка на Конституционен съд "Расово ", като се чака те да приключат през декември. На площадката с изключение на трите газотурбокопресорни елемента ще бъдат ситуирани също административна постройка, индустриални и обслужващи здания. Общата стойност на контракта за планиране, доставка и създаване на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро.

Компресорните станции са основни за реализацията на плана "Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница ". Линейната фаза на плана също е в напреднала фаза на създаване. От ведомството акцентират, че сама по себе си тя съставлява същинско инженерно предизвикателство, поради тежката геология тук-там и трасето, което пресича голям брой естествени трудности като реки, канали, дерета, автомобилни пътища, ж.п. линии и друга техническа инфраструктура.

Изпълнението на плана не е спряло даже по времето на изключителното състояние поради пандемията от COVID-19, като се работи при съблюдаване на противоепидемични ограничения. Наред с това се поставят съществени старания за запазване на културното завещание като с огромни археологически акции не се позволява унищожаването на археологически полезности при строителството на газопровода. През актуалната и през миналата година са проучени общо 87 обекта по трасето на "Балкански поток ", като най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и гр. Летница.

Очаква се на огромна галерия в Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките да бъдат показани най-интересните находки от изследванията по Балкански поток. Общият размер на направените разноски за археологически изследвания възлизат на над 18 млн. лева

Както газопроводът, по този начин и оборудванията към него, след въвеждането им в употреба, ще бъдат част от газопреносната система на България, се припомня в прессъобщението. Реализацията на плана е от значително значение за одобряването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в района и Европейския съюз като цяло.

Преди 5 месеца, с цел да се запознае с напредъка по построяването на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница на посещаване у нас по покана на Борисов бе сръбският президент Александър Вучич, припомнят от държавната пресслужба. Двамата водачи огледаха с хеликоптер разширението на българския газопровод в региона на Летница, след което посетиха Велико Търново.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР