Газ гръмна в Националната галерия в частта за съвременно изкуство

...
Газ гръмна в Националната галерия в частта за съвременно изкуство
Коментари Харесай

Газ гръмна в Квадрат 500, пострадаха шедьоври на ХХ век

Газ гръмна в Националната изложба в частта за модерно изкуство " Квадрат 500 ", оповестиха от Министерството на културата. Пострадали са шедьоври на ХХ век. Аварията е станала в едно от депата на Националната изложба.

Снощи от Министерството на културата прецизираха пред " Телеграф ", че са потърпевши три картини от сбирката от ХХ век. Понеже в изложба пожар не се гаси с вода, се съхраняват бидони с инертни газове. Един от тези съдове е дал фира и се е случил случаят. Паднали са картини, като три са потърпевши. Увреден е също и таванът на помещението. Министерството на културата назначи незабавна инспекция, която би трябвало да направи Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " със съдействието на представители на " Противопожарна сигурност ".

От министерството прецизираха: " Част от контейнерите са изпуснали неподвижен газ, което е задействало алармата на охранителната система ". След това прибавиха: " Има вреди, потърпевши са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван. Аварията се е случила в едно от депата, съдържащо творби от началото на XX век. Няколко картини са паднали от стелажите и екип от реставратори изследва положението им. Министерството на културата ще изчака окончателния отчет, като декларира готовността си да покрие възможните разноски, породени от случая ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР