Гайди, собственост на френски крал и смятани за най-старите в

...
Гайди, собственост на френски крал и смятани за най-старите в
Коментари Харесай

Най-старите гайди в света, собственост на френския крал Луи XIV, бяха изложени в Обединеното кралство

Гайди, благосъстоятелност на френски крал и считани за най-старите в света, бяха изложени преди Световния ден на гайдата.

Смята се, че комплектът от лули, изложен в Morpeth Chantry в Нортъмбърланд, е бил конструиран в края на 17 век за френския крал Луи XIV. Известен като musette de cour, този инструмент беше открит, откакто колекционер видя картина на краля във Версайския замък - с сходен набор от тръби, изобразени до него.

През 1987 година, след 16 години изложени в замъка Нюкасъл, тръбите са преместени в Музея на гайдите в Morpeth Chantry, където остават от този момент. Ан Мур, която е организатор в музея от 30 години, изясни по какъв начин инструментът е бил употребен в края на 1600 година „ Musette de cour изигра значима роля в огромната аристократична мода за пасторала “, сподели тя. „ Мюзетата се навива благодарение на мех, задействан под дясната ръка на свирача, заобикаляйки вулгарността да надуваш торбичката с уста. Тя има два артиста с клавиши, способни да свирят две хроматични октави, а не простите 8...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР