Гъвкавата електроника я очакват светли перспективи с появата на органични

...
Коментари Харесай

Създадоха първия биполярен транзистор от органични материали


Гъвкавата електроника я чакат светли вероятности с появяването на органични транзистори
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път учени сътвориха биполярен транзистор от органични материали. Разработката дава обещание пробив в гъвкава електроника – перспективна технология, в която влагат от ден на ден компании.

Органичните материали са идеални за производството на електроника върху тънки и гъвкави подложки, защото необятно употребяваната технология за мастиленоструен щемпел е използвана в тази област.
още по темата
OLED екраните бяха пробив след LCD екраните, подкрепят доста от органичната природа на светодиодите. На до момента в който нещата се случваха при органичните светодиоди и полеви транзистори, до момента нямаше почтени мостри на органични биполярни транзистори.

Ето че най-сетне експерти от Техническия университет в Дрезден (TUD) сътвориха първия в света ефикасен биполярен транзистор, направен от органични (съдържащи въглерод) материали.

Групата работи под управлението на професор Карл Лео, който развива концепцията повече от 20 години. И към този момент има резултат, излиза наяве от обява на откривателите в сп. Nature.

От решаващо значение за изобретението е потреблението на мощно подредени тънки органични пластове. Новата технология обезпечава доста по-ефективен транзистор от предходните разработки в тази област.

За първи път органичните биполярни транзистори са достигнали работни честоти в гигахерцовия диапазон. Това значи, че „ органичното ” си проправя път към „ цифровото ” – към мощни и производителни процесори и контролери върху гъвкави подложки, които могат да се употребяват в стотици приложения, от електроника до импланти.

„ Първата реализация на органически биполярен транзистор беше огромно предизвикателство, тъй като трябваше да създадем доста висококачествени пластове и нови структури. Превъзходното показване на съставния елемент обаче възнагради тези старания ”, споделя Д-р Шу-Джен Уанг от изследователския план.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР