Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия, води проучвателни преговори за

...
Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия, води проучвателни преговори за
Коментари Харесай

Най-богатият азиатец насочва към Европа гигапроект за чиста енергия

Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия, води проучвателни договаряния за великански план за възобновима сила в Мароко, който ще има за цел да доставя електричество и гориво без излъчвания в Европа, написа Bloomberg.

Конгломератът Adani Group, ръководещ бизнеси за въглища и пристанища, обмисля построяването на вятърни и слънчеви генераторни централи в северноафриканската страна и уреди за произвеждане на зелен водород за експорт. Това споделиха хора, осведомени с проектите му и поискали анонимност.

Проектът би бил най-голямото начинание за чиста сила на Адани отвън Индия. Според един от източниците той може да доближи 10 гигавата мощ, което би било съвсем равно на съществуващия конфигуриран потенциал за произвеждане на сила в Мароко, който включва общо към 2.8 гигавата вятърна и слънчева сила, по данни на BloombergNEF.

Очаква се създаването на плана да се случи на два стадия от по 5 гигавата. Планът е доставки на електрическа енергия да се правят както на локално равнище, по този начин и за експорт непосредствено към Европа, твърди единят източник. Съгласно предложенията Адани договаря и с мароканската държавна OCP Group за продажбата на водород, който производителят на торове би могъл да употребява като суровина за произвеждане на амоняк без въглерод, съгласно друго лице.

Адани не отговори на питане по имейл, прецизира Bloomberg. Мароканското министерство на енергетиката, тамошният производител на торове OCP, както и държавната организация за възобновима сила Masen също не са дали коментар.
 Милиардерът, оживял след терористична офанзива и похищение
Акциите на Adani Green нарастнаха с 3.6% тази седмица, което е най-голямото нарастване от два месеца, като надминаха растежа от 2.4% на референтния показател.

Може да минат години, преди да стартира да се изнася какъвто и да е зелен водород за Европа, най-малко като се има поради напредъка в технологията. За съпоставяне, планът за зелен водород с мощ 4 GW в Саудитска Арабия е плануван за след четири години.

Държавите в Северна Африка и елементи от Близкия изток от ден на ден се дефинират като евентуални огромни зелени водородни центрове заради изобилието от слънце и вятър и близостта до основни експортни пазари, в това число Европа. През юли основаната в Индия ReNew Energy Global подписа първичен контракт за създаване на план за зелен водород на стойност 8 милиарда $ в Египет.

Що се отнася до Адани, неговата цел е да трансформира своята империя в най-големия производител на чиста сила в света до края на десетилетието, макар че продължава да прави огромни вложения в изкопаеми горива. Той се концентрира мощно върху развиването на екологичен водороден бранш и вижда горивото с нулеви излъчвания като ключ към декарбонизацията на тежката индустрия в Индия и оттатък океана.

Конкуренти, в това число Reliance Industries Ltd. на милиардера Мукеш Амбани и индийските държавни енергийни колоси NTPC Ltd. и Indian Oil Corp., също се стремят да бъдат измежду водещите първенци на чистото гориво.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР