Гастроинтестиналният тракт се регулира от собствена нервна система – ентералната,

...
Гастроинтестиналният тракт се регулира от собствена нервна система – ентералната,
Коментари Харесай

Гастроентеролог от ВМА разкри кои са суперхраните на сезона

„ Гастроинтестиналният тракт се контролира от лична нервна система – ентералната, която е извънредно богата на рецептори и комплицирано устроена. Храносмилателната система е една от адаптивните в организма, постоянно реагира на промени във външната среда и взе участие в поддържането на хомеостазата на вътрешната – обезпечаването на баланс. Това са част от аргументите за нарасналата ú сензитивност, изключително при промени – било то от сезонен темперамент или други стресови обстановки “, разкрива в изявление за списание BETTY доктор Гълъбина Хинкова от екипа на Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия.

Храносмилането се забавя

Смяната на сезоните може да се преглежда като тип стресова обстановка за организма, обвързвана е с смяна в менюто – от по-лека и богата на плодове и зеленчуци диета през лятото, към по-тежка, поради мазнините и протеините през зимата. Като цяло по-мазните храни забавят храносмилателния развой и потреблението им може да докара до отичане на корема с възприятие за тежест.

Адаптацията лишава до месец

Макар и склонна към акомодация в необятни граници, храносмилателната система има потребност от време за напасване за оптимална работа в нови условия – нормално това лишава към 15 дни до месец.

Оплакванията – от киселини до запек

При промяната на сезоните най-често срещаните недоволства от страна на храносмилателната система са така наречен горно и долно диспептични – киселини, оригване, гадене, болки, тежест и дискомфорт, изключително след нахранване, отичане на корема с нараснало газообразуване, запек или диария, изяснява доктор Хинкова.
„ Разбира се, по-предразположени към обостряне на признаците са пациентите с хронични болести – продължителен гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест, язвена болест, синдром на раздразненото дебело черво, дивертикулоза и други Затова те би трябвало да бъдат изключително деликатни и да заобикалят храни, които биха могли да задълбочат недоволствата им “, припомня лекарката от ВМА. И бърза да добави, че периодически проблеми се срещат даже при хора със „ здрав корем “ – дискомфортът при тях обаче нормално „ отшумява “ бързо и не постанова дълготрайно лекуване.

Избягвайте домати, шоколад и подправки

Какъв би трябвало да е диетичният режим, с цел да е равномерен преходът и да се „ тушира ” обострянето на стомашните проблеми? „ При прекосяването към по-студената зима организмът ни има потребност по-малко от сурови храни, а в по-голяма степен от готвени топли ястия. Най-добрите способи за приготвянето им са варенето и печенето, предлага се отбягване на пърженето “, разяснява доктор Хинкова.

Съветът ú е да се заобикалят храни, които водят до киселини и дискомфорт – домати, цитрусови плодове, мазни храни, шоколад, подправки и други
Освен това елементарното предписание за консумация на малко количество храна, разграничена на няколко приема денем, както и създаване на режим за хранене в избрани часове, в това число отбягване на късната вечеря, може да има удобен резултат “, прецизира лекарката от Клиниката по гастроентерология.

Фибрите – „ другар “ и „ зложелател “

Кафето и алкохолът също „ затормозяват “ акомодацията на стомаха. „ При всеки сезон е мощно целесъобразно още да се заобикалят полуфабрикатите, богатите на фруктоза сиропи, газираните питиета и тези с добавена захар. Особено отрицателно въздействие оказват храните, съдържащи транс-мастни киселини – приготвени с отчасти хидрогенирани растителни масла – чипсове и снаксове, бисквитки, вафли, тестени закуски и други “, акцентира доктор Хинкова.

„ Кореноплодните зеленчуци, да вземем за пример като алено цвекло, моркови, зеле, целина, пащърнак, елементарни и сладки картофи са скъп източник на фибри, витамини и минерали, само че някои от тях се оказват сложни за храносмилане заради високото наличие на целулоза. Затова за хора, склонни към отичане на корема, се предлага да ги заобикалят наред с бобовите или да ги употребяват в неголеми количества.

Праз, тиква и кафяв ориз – „ суперхраните “ на сезона

А кои са „ суперхраните “ на сезона? „ Вероятно едни от най-популярните плодове през този сезон са ябълките и крушите – пресни или приготвени под разнообразни форми, те са източник на фибри и пектин. Стимулират перисталтиката, съдържат и витамин С, който подкрепя положителната работа на имунната система. Тиквата е обичан артикул за готвене през есента – източник на витамин А, също оказващ удобен резултат върху имунната система и зрението, както и на магнезий, който взе участие във действието на мускулите и нервната система, подкрепя регулирането на кръвната захар и артериалното налягане.
Празът съдържа флавоноиди (антиоксиданти), които имат протективен резултат върху сърдечносъдовата система, а също по този начин има противовъзпалителни свойства. Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, киноа, просо и ечемик също са източници на фибри, както и на желязо, витамини от група В и антиоксидантния витамин Е “.

Поне 30 минути спорт на ден

Балансираната диета би трябвало да върви „ ръка за ръка “ с подобаващ двигателен режим . „ Обикновено през зимата понижава равнището на физическа интензивност, което може да докара до реакции и от страна на гастроинтестиналния тракт. При постоянни натоварвания и най-малко 30 минути аеробни извършения дневно се усъвършенства работата на храносмилателната система.

Кога да търсим гастроентеролог?

„ Ако недоволствата не престават дълго време или се задълбочават, е добре да се потърси лекарска помощ. Симптоми като настойчиво гадене и повръщане, загуба на вкус и редукция на телесно тегло, периодично повтаряне на запек с диарийни изхождания, съществуване на патологични примеси на кръв и слуз в изпражненията, забележителна коремна болежка, фебрилитет или пожълтяване на кожа и склери са съществени и не трябва да бъдат неглижирани “, безапелационна е доктор Хинкова.

Забравете за содата бикарбонат

„ Бабините предписания “ не са безобидни. „ От националната медицина постоянно прилагана е содата бикарбонат (сода за хляб) за повлияване на недоволствата от киселини – фактически резултатът ú е бърз, само че вследствие на приема ú обезщетително се усилва стомашната солнокиселинна секреция след първичното обезвреждане на киселинната среда, затова след прекосяване на резултата на содата недоволствата могат даже да се задълбочат и влошат “, предизвестява доктор Хинкова.

Хранете се като японците

На финала доктор Хинкова дава своята рецепта за ефикасна предварителна защита на болесттите на храносмилателната система. „ Златно предписание на японците за по-дълъг и здравословен живот е човек да става 80% заситен от масата . Не просто количеството, а качеството на храната също е от изключителна значимост. Трябва да се натъртва на меню, богато на сезонни плодове и зеленчуци, фибри, пълнозърнести храни, риба, потребни мазнини и протеини .

Нездравословната диета води до нараснал риск от развиване на метаболитен синдром, болести на сърдечносъдовата и ендокринната система, чернодробна стеатоза, свързва се и с нараснал риск от развиване на някои злокачествени болести като карцином на дебело черво, корем, черен дроб и други “, акцентира доктор Хинкова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР