Гастроезофагеалната рефлуксна болест, гастритът и язвената болест са отделни състояния

...
Гастроезофагеалната рефлуксна болест, гастритът и язвената болест са отделни състояния
Коментари Харесай

Хранителен режим при гастрит, язва и рефлуксна болест


Гастроезофагеалната рефлуксна болест, гастритът и язвената болест са обособени положения с разнообразни аргументи за проявата им и признаци. Всички те обаче малко или повече са обвързани с равнището на киселинността в стомаха и чувствителността на лигавицата към солната киселина.

Придържането към избран хранителен режим е значим детайл от лекуването на болесттите на горния гастро-интестинален тракт, защото точно одобряваните храна и течности са тласък за обособяване на смилатели сокове, или пък могат да имат непосредствено увреждащо деяние върху лигавицата.

Общи рекомендации

Хранителният режим би трябвало да бъде щадящ – да не съдържа дразнещи субстанции. От него се отстраняват мощните подправки (черен пипер, пикантен пипер и др.), солените и опушени сирена и меса, консерванти и мощно се

лимитират

мазнините.

Обработката на храната е посредством варене, печене и задушаване с малко или никакво количество лой, пърженето не се употребява. Препоръчва се 5-6 кратен дневен режим с по-малко количество на банкет.
Зърнени храни – неразрешени са черен самун и царевица, одобряват се прокиснал бял самун, сухари, бисквити, ориз, грис, жито, овесени ядки; Млечни артикули и яйца – позволени са единствено прясното мляко, непрестояло кисело мляко, диетична извара, обезсолено прясно сирене, варен белтък; Супи – неразрешени са тези със застройка и се предлагат слизестите супи (внимание – да не се одобряват доста горещи!) Риба – неразрешени са рибните консерви, хайвера, осолените, пушени и мазни риби. Препоръчват се бялата риба и пъстървата – без кожа; термичата обработка е печене; Месо – както и с рибата, би трябвало да се изключат консервираните, тлъсти и солени меса, салами и тн. Те се заменят от нежно нетлъсто месо – агнешко, пилешко, телешко – което може да се подготвя с варене, печене или на грил; Мазнини – не се одобряват мехлем, тлъстина, сланина, фритюрна лой. Разрешени са в малко количество прясното масло, сметаната, олиото и зехтина. Те не се употребяват за пържене и запръжки, които са забранени; Плодове и зеленчуци – приключва се потреблението на зелен боб, лук, гъби, туршии, вишни, кайсии и грозде. Храненето е с картофи, моркови, тиквички, чушки, краставици, тиква, ябълки, праскови, дини, круши, малини, банани (сладки и добре узрели). Особено в случаите на нараснало газообразуване се предлага да не се прекалява с пресните плодове и зеленчуци. Консумират се варени, печени, задушени, във тип на сокове, желе, кисели пюрета и мус; Десерти – не разрешават се конфитюра, шоколада и сладкото. Позволени са захар, желе и мед. Отново при нараснало газообразуване да се има поради, че захарта усилва процеса и може оптимално да се измести от меда; Напитки – не се позволяват алкохол, газирани питиета, мощен чай, кафе и какао. Препоръчват се запарка от шипка и по-слаби чайове. Свързани публикации.. Гастрити - остри и хронични, каква е разликата? 0 Хапче-робот ще лекува язва 0 Гастроезофагиална рефлуксна болест - ГЕРБ 0
Гастроезофагеална рефлуксна болест

Това положение изисква освен краткотрайно съблюдаване на хранителен режим, а налагане на някои промени в метода на живот , които да се съблюдават дълготрайно. В тях се включват:
Ранна вечеря – никакво хранене преди лягане, както и самата вечеря би трябвало да бъде ниско калорична и бедна на мазнини; В дълготраен проект от диетата би трябвало да се изключат цитрусовите плодове, доматите, кафето, алкохола и шоколада; Намаляване на телесното тегло; По време на сън – потребление на подобаваща възглавница, която повдига горната половина на тялото; Да не се носят тесни и стягащи дрехи; Отказване от тютюнопушенето.
Гастрит

През първите няколко дни от острия гастрит храна не се приема, а единствено течности – шипкова запарка и ябълков сок. След това се минава на леко хранене, с последователно включвнане на супи, извара и варено месо. До излекуването се съблюдава целесъобразния режим, след което пациентът може да се храни свободно.

Подобна е обстановката и при хроничния гастрит , когато рестриктивните мерки са нужни в моментите на обостряне, отвън които храненето е обикновено.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР