Гъст и токсичен смог отново обгърна Северна Индия и Източен

...
Гъст и токсичен смог отново обгърна Северна Индия и Източен
Коментари Харесай

Зловеща жълта мъгла: Гъст и токсичен смог обгърна Индия и Пакистан

Гъст и отровен смог още веднъж обгърна Северна Индия и Източен Пакистан. Това се случва   единствено дни преди началото на индуския фестивал Дивали, който нормално се чества с фойерверки , който всяка година кара качеството на въздуха да пада внезапно, съобщи CNN.

Индексът на качеството на въздуха в индийската столица Делхи беше почти 250 в понеделник сутринта. Дни наред показателят е в „ доста нездравословната “ зона над 200, съгласно IQAir, която наблюдава световното качество на въздуха.

В пакистанския град Лахор, почти на 25 км от индийската граница, качеството на въздуха надвиши „ рисковите “ 500 в понеделник – съвсем 65 пъти повече от напътствията на Световната здравна организация за здравословен въздух – което го прави най-замърсеният град в света  все още на класацията, съгласно IQAir.

Качеството на въздуха в района се чака да се утежни с наближаването на сезона на зимния смог, когато злокобна жълта мъгла покрива небето заради изгарянето на селскостопански боклуци от фермерите, електроцентралите, работещи с въглища и трафика.

Дивали , индуисткият фестивал на светлините, би трябвало да стартира в четвъртък – петдневен празник , по време на който хората се събират със фамилиите си, пируват и пускат фойерверки , в някои случаи в нарушаване на локалните забрани, което в допълнение способства за замърсяването на въздуха.

Дистопични подиуми на оранжева мъгла и здания , обхванати от мъгла , се появяват всяка година, предизвиквайки паника , защото лекарите предизвестяват за риска от респираторни болести и въздействието върху продължителността на живота. Установено е, че замърсяването на въздуха в Индия е толкоз неприятно , че специалистите предизвестяват, че смогът може да отнеме години от живота на стотици милиони хора.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР