Гъши дроб с мед и пресен лук - вълшебство в

...
Гъши дроб с мед и пресен лук - вълшебство в
Коментари Харесай

Гъши дроб с мед и пресен лук

Гъши дроб с мед и свеж лук - чудо в паница

Необходими Продукти

● гъши дроб - 150 г
● свеж лук - 4 - 5 зелени перца
● мед - 1 с.л. равна
● сол - 1 щипка, морска
● сол - за поръсване, едра люспеста (Maldon)
● розмарин - 1 щипка, сушен
● черен пипер - за поръсване (по желание)
● препечени филийки - за поднасяне

Начин на подготвяне

Ако сте закупили гъшия дроб нацяло блокче, би трябвало да го нарежете на филийки с дебелина към 1.5 см. За задачата той би трябвало да е леден, тъй като по този начин е корав и би ви било по-лесно. Използвайте изострен нож, авансово леко затоплен.

Ако по повърхността на дроба забележите жилички, отстранете ги деликатно.

Покрийте с транспарантно домакинско фолио, по-късно с забрадка, с цел да няма допир със светлина и оставете за 30 минути на стайна температура. Не е добре да пропускате тази стъпка, тъй като в случай че гъшият дроб е леден и го запечете, от вътрешната страна би останал недопечен. Скриваме го от светлината, с цел да не се окислява и трансформира своя цвят към сивкав.

Накълцайте на ситно зелените перца от свеж лук. Запържете в малко зехтин и щипка сол, без да препържвате, с цел да резервира лука свежия си цвят. Сложете меда и розмарина и бъркайте минутка.

Готовото канапе сложете в центъра на плато, в което ще сервирате и се заемете със основния протагонист - гъшият дроб.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на мощен огън. Чак когато се е нагрял оптимално сложете парченцата и запечете по минута от всяка страна или до тъмно-златист тен.

Ако температурата не е задоволително висока ще стартира да се топи и плува в лой, а след това има заплаха напълно да се разпадне. Затова следвате тъкмо тези лесни стъпки и няма да имаме проблем.

Сложете парченцата апетитен деликатес върху медения лук, поръсете със едра люспеста сол и малко черен пипер по избор и поднесете на момента.

Това необикновено изкусително предястие се употребява наложително топло.

Добър вкус!

* Детайли от плънката ми са въодушевени от рецепта за гъши дроб на Иван Манчев, за което благодаря! Освен с карамелизирани плодове, сладки редукции и конфитюри не бях комбинирала гъшия дроб и с мед, а се оказа нещо вълшебно. Опитайте и вие!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР