Гърция започва да продава държавните дялове в четирите най-големи банки

...
Гърция започва да продава държавните дялове в четирите най-големи банки
Коментари Харесай

Гръцкото правителство излиза от Eurobank и още три банки

Гърция стартира да продава държавните дялове в четирите най-големи банки в страната наесен. Контролираният от държавното управление фонд за финансова непоклатимост (HFSF) ще продаде настрана дяловете си в National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank и Eurobank, оповестява Reuters.

Фондът закупи дяловете и инжектира към 50 милиарда евро за рекапитализиране на кредиторите по време на гръцката финансова рецесия преди повече от десетилетие.

В България само Eurobank има посланичество – Пощенска банка. Alpha Bank и Piraeus Bank продадоха банковите си бизнеси в у нас точно на Пощенска банка, надлежно през 2016 и 2019 година

Според Reuters излизането на страната от капитала на четирите банки е „ последният крайъгълен камък във възобновяване на Гърция от финансовия срив, който претърпя през 2009 година “

Фондът ще стартира продажбата на дяловете си с Eurobank, в която има 1.4%. Ръководството на гръцката банка възнамерява да изкупи назад акциите си през втората половина на годината.

Eurobank ще показа предложение на HFSF за назад изкупуване на нейните акции до края на август “, разкрива източник на Reuters.

HFSF също по този начин има 9% дял в Alpha Bank, 27% в Piraeus Bank и 40.4% в NBG.

Втората продажба евентуално ще включва пакет от към 20% от NBG, само че към момента не е взето дефинитивно решение.

Акциите на гръцките банки са поскъпнали с към 68% от началото на годината.

Банките понижиха коефициента на неприятни заеми до под 8% през 2022 година от 45% през 2016 година

Всички те регистрираха мощна облага през 2022 година, подкрепена от по-високите лихвени проценти, и се надяват да възобновят изплащането на дивиденти през идната година – за първи път след експлоадирането на гръцката дългова рецесия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР