Гърция забрани вноса на свинско месо от България, а на

...
Гърция забрани вноса на свинско месо от България, а на
Коментари Харесай

Гърция забрани вноса на свинско месо от България

Гърция забрани вноса на свинско месо от България, а на граничните пунктове прецизно се ревизира дали пътуващите не придвижват свинско месо или артикули със свинско. Налагат се санкции и месото се конфискува, съобщи БНР.
Агенцията по сигурност на храните в Гърция вкара изключителни ограничения по надзор след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.
Към момента няма регистриран случай на болестта в Гърция, обявиха пред медиите от аграрното министерство. Специалисти обаче допускат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.
В пограничните региони е натрапен непоколебим надзор. Всички притежатели на свинеферми са осведомени и задължени да вземат превантивни ограничения. Екипи на експерти са в непрекъснат контакт с фермерите и правят проучвания на свинете.
Проверяват също за документи свинете в кланиците. Според специалистите няма универсална формула за локализиране на болестта и с извънреден резултат е съблюдаване на всички разпореждания от хората, които работят в свинеферми.
Премиерът Кирякос Мицотакис се осведоми персонално за използване на ограниченията против разпространяването на африканската чума по свинете.
Междувременно стана ясно, че аграрни стопани готвят митинги против избиването на домашни свине. Недоволството си ще изразят в региона на Пазарджик, Ямбол и Сливен. Много от притежателите имат период до на следващия ден да умъртвят своите домашни свине, даже и да нямат признаци на заболяването.
Над 57 са към този момент огнищата на африканска чума. Снощи болестта беше открита и измежду домашни животни в Монтана, Лом и село Ковачица.
Това се случва за първи път в персонални стопанства в региона, единствено седмица откакто в Лом беше открито мъртво диво прасе. Поразените свинекомплексите към този момент са 5.
Нови 34 хиляди животни би трябвало да бъдат умъртвени в новозасегнатите ферми - в силистренското село Попина и великотърновското село Българско Сливово, макар че там ограничения са взети още преди една година.
Вчера при президента Румен Радев се събраха всички виновни министри, шефове на организации и служби. Държавният глава разиска с тях ограниченията против АЧС и методите за справяне със болестта, която се трансформира към този момент в рецесия.
Вицепремиерът Томислав Дончев предизвести всички кметове на обитаеми места, че ограниченията би трябвало да се съблюдават. Той уточни, че управляващите не срещат поддръжка на доста места и се популяризира погрешна информация, както и се отхвърля въобще съществуването на вирус на свинска чума по свинете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР