Гърция води разговори с Франция и други страни за оръжейни

...
Гърция води разговори с Франция и други страни за оръжейни
Коментари Харесай

Гърция преговаря с Франция за изтребители заради напрежението в Средиземно море

Гърция води диалози с Франция и други страни за оръжейни покупки, с цел да ускори военната си мощност на фона на растящото напрежение с Турция по отношение на енергийните запаси в региона в Източно Средиземно море, съобщи за Ройтерс държавен представител.

Ден по-рано гръцкият министър на финансите съобщи, че страната е подготвена да похарчи част от паричните си запаси за покупка на оръжия и други средства, които да оказват помощ за повишение на " възпиращата й мощ ".

" Водим диалози с Франция, и освен с Франция, с цел да увеличим отбранителния потенциал на нашата страна ", съобщи за Ройтерс държавен източник. " В тази рамка има полемики, които включват и покупката на самолети ", цитира го Българска телеграфна агенция.

Официалният представител добави, че не е взето дефинитивно решение.

Гръцки медии оповестиха през вчерашния ден, че Атина е договорила доставката на 18 изтребителя " Рафал " от Франция.

" Няма съглашение, както пишеше в някои медии. Но има полемики по няколко тематики ", съобщи френски държавен източник, без да даде повече детайлности.

Гърция има различия със съседката си Турция по редица въпроси, в това число за въглеводородните запаси в района, произлизащи от противоречащи си искания за обсега на континенталните им шелфове.

Междувременно турската съпротива прикани Европейски Съюз да не се оставя да бъде залъгван от Гърция и да работи отговорно по отношение на напрежението в Източно Средиземно море, оповестява " Хюриет дейли нюз ".

Водещата опозиционна мощ в страната съобщи, че Атина се пробва да изолира Турция в района, и предизвести Европейски Съюз да не се подвежда по гръцките домогвания.

По думите на представителя на партията Фаик Йозтрак разполагането неотдавна на военни на гръцкия остров Кастелоризо е жестоко нарушение на Парижкия кротичък контракт от 1947 година

Йозтрак съобщи, че турското държавно управление не трябва да разрешава нарушаването на интернационалните контракти, само че би трябвало да вземе нужните ограничения против гръцките политически домогвания, като укрепи връзките на Турция с страните от района.

Опозиционната партия акцентира, че " разногласията би трябвало да бъдат разрешавани в сходство с интернационалните съглашения и споделените ползи на страните в района ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР