Гърция удължава целта за спиране на използването на лигнитни въглища.

...
Гърция удължава целта за спиране на използването на лигнитни въглища.
Коментари Харесай

Гърция също почна да отлага отказа от въглища

Гърция удължава задачата за прекъсване на потреблението на лигнитни въглища. Сега задачата е това да стане до 2025 година, а първичната беше до 2023 година, оповестява " Катимерини ", представена от БГНЕС. За съпоставяне България мисли да спре въглищата най-рано от 2038 година.

Лигнитните въглища са нужни за стабилността на електрическата система на страната, както и двата петролни блока на Крит, които ще работят до 2024 година, когато ще проработи огромната електрическа връзка с Атика.
Германия затваря половината си нуклеарни мощности във допустимо най-лошия миг
Германия се готви да затвори близо половината от потенциала на нуклеарната си енергетика преди края на тази година, увеличавайки натиска в...
Прочети повече
Това излиза наяве от оповестеното през вчерашния ден решение на Министерството на околната среда и енергетиката, което, приемайки надлежно искане, удължава работното време на 7 лигнитни централи и петролните блокове на Водноелектрическа централа " Atherinolakko " в Крит, което всъщност замразява програмата за обособяване от въглищата.

Това е индиректно самопризнание за неподготвеността на страната за изкореняването на лигнитните въглища от електроенергийния микс до 2023 година, което беше очебийно и от сегашната енергийна рецесия, която направи въглищата и петрола по-евтини първични материали от газа. Всъщност, съгласно някои източници, опитът от енергийната рецесия задължава Министерството на околната среда и енергетиката да огледа по-реалистично на тактиката за енергийния преход в подтекста на преразглеждането на Националния проект за енергетика и климат (ЕСЕК). Настоящата енергийна рецесия сподели освен за Гърция, само че и за Европа като цяло, че планирането на енергийния преход не е взело съществено параметъра за цената и сигурността на доставките.

Удължаването на работните часове в дерогация на европейска инструкция за околната среда във връзка с излъчванията на замърсители, както лигнитни въглища, по този начин и петрол, се смята за належащо за стабилността на електрическата система на страната, изключително в интервали на рискови метеорологични условия, дължащи се на климатичните промени.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР