Гърция трябва да изтегли военните си от островите в Егейско

...
Гърция трябва да изтегли военните си от островите в Егейско
Коментари Харесай

Анкара може да оспори суверенитета на гръцки острови в Егейско море

Гърция би трябвало да изтегли военните си от островите в Егейско море или Турция „ ще предприеме дейности “, предизвести в четвъртък външният министър на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу, като посочи, че Анкара е подготвена да оспори техния суверенитет, предава Kathimerini.

„ Ние не блъфираме. Ако Атина не се съобрази, ние ще предприемем дейности “, съобщи Чавушоглу пред кореспонденти по време на полета си към Турция след визитата си в Израел, където организира договаряния с еврейския си сътрудник Яир Лапид в Ерусалим и посети региона на Западния бряг на река Йордан.

„ Противно на интернационалното право е Гърция да анулира статута на островите, които са й предоставени условно в границите на мирните съглашения от Лозана от 1923 година и Париж от 1947 година Каквато и причина да показва Гърция, нейното опрощение не е годно. Какви бяха изискванията? Няма да милитаризира тези острови. Гърция ги въоръжава от 1960 година, тъй че споделяме, че в случай че не отстъпи, ще стартираме спор за техния суверенитет “, безапелационен е Чавушоглу.

Коментарите на Чавушоглу са последната внезапна ескалация на реториката, идваща от Анкара след неотдавнашното посещаване на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис във Вашингтон, където той загатна все по-агресивното държание на Турция.

Във връзка точно с това посещаване, турският водач Реджеп Таийп Ердоган съобщи, че към този момент не познава човек с име Кириакос Мицотакис, визирайки гръцкия министър председател. По думите на президента, министър-председателят на южната ни съседка се е опитал да повлияе за блокирането на продажбата на американски изтребители F-16 на Турция.

" Вече няма никой, който се споделя Мицотакис в тефтерчето ми ", съобщи Ердоган. Атина отговори, че няма да влиза в борба. Скандалът сред двете прилежащи страни идва на фона на опасността на Анкара да блокира разширението на НАТО с Финландия и Швеция. /Дарик
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР