Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се

...
Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се
Коментари Харесай

Гърция си иска от Великобритания фризовете на Партенона

Гърция си желае назад мраморните фризове от Партенона, които се намират в Британския музей, съобщи в Лондон гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, съобщи Ройтерс.

Гръцкият министър председател бе през вчерашния ден на първото си публично посещаване в Лондон, откогато бе определен през 2015 година Той посочи, че въпросът за мраморите има за гърците изключително етическо значение. Премиерът е повдигнал тематиката и в диалога си с английския министър-председател Тереза Мей.

"Мраморите принадлежат на международното културно завещание, само че тяхното място е в Партенона ", сподели пред кореспонденти Ципрас.

От 1983 година Гърция желае да й бъдат върнати десетките скулптурни фигури и фризове от Партенона, отнесени през 1803 година от английския посланик в Османската империя лорд Елджин. Гърция ускори през 2009 година акцията си в тази тенденция, откакто отвори нов музей в подножието на Акропола.

Англия устоява до момента на натиска за връщането на мраморите, а по този начин също и на скъпоценности от други страни като Нигерия и Етиопия, базирайки се на законодателството си, което не разрешава на музеите да се разпореждат трайно с сбирките си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР