Гърция ще загуби, ако продължи да предприема стъпки за засилване

...
Гърция ще загуби, ако продължи да предприема стъпки за засилване
Коментари Харесай

Отново заплахи между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие

Гърция ще загуби, в случай че продължи да подхваща стъпки за усилване на напрежението в Средиземно море. Това съобщи представителят на турското външно министерство Хами Аксой, съобщи БГНЕС.
Вече има медийни изявления, че Гърция концентрира военните си на остров Кастелоризо, който има статут на демилитаризиран остров според Парижките мирни контракти от 1947 година. Ако тази вест е вярна, това е нов индикатор за същинските планове на Гърция в Източното Средиземноморие, се споделя в официалното съобщение на Турция. Ние отхвърляме противозаконните промени, които те се пробват да създадат в статута на острова. Ако Гърция продължи да подхваща стъпки за увеличение на напрежението в района, тя ще стане самата губеща, разяснява Аксой.
 Турция удължава задачата в Източното Средиземноморие Турция удължава задачата в Източното Средиземноморие
Турция разгласи през днешния ден, че удължава задачата на своя транспортен съд за сеизмични изследвания Оруч Реис в зона, богата на газови находища в Източното Сред...
Гръцкото държавно управление чака турският президент Реджеп Тайип Ердоган да изтегли турския флот от Средиземно море, с цел да стартира разговор по единствения противоречив въпрос сред двете страни за разграничаването на изключителни стопански зони, заяви ТАСС, базирайки се на източници от гръцкото държавно управление, представени от осведомителния портал Newsbomb.gr.
Според тях гръцкото държавно управление чака от режима на Ердоган обилни стъпки, които ще оказват помощ за понижаване на напрежението в Източното Средиземноморие, вместо голям брой спорни изказвания, в това число закани от потреблението на военна мощ. Гръцката страна желае тонът на изказванията да се смекчи, турският флот да напусне Средиземноморието и да се стартира разговор по единствения въпрос за границите на изключителните стопански зони (ИИЗ), споделиха източниците.
В същото време източници от военното ведомство в Атина означават, че страната е подготвена за всевъзможни изненади, добавяйки, че деескалацията на обстановката би трябвало да бъде осъществена от този, който е предизвикал напрежението. В отговор на новите закани за война от турския президент, Атина съобщи: " Деескалация или наказания против Турция от Европейски Съюз ". Както бе маркирано в държавните кръгове, в своята политика Атина не изхожда от изказванията на Ердоган, тъй като те са спорни. От една страна приканва за разговор, от друга, прави провокативни изказвания. Въпреки това желаят да видят в идващите дни дали Турция би могла да понижи напрежението в Средиземно море. В противоположен случай глобите против Турция ще бъдат разисквани и утвърдени на срещата на върха на Европейски Съюз през септември, показва порталът.
В неделя турският президент направи изказване по отношение на некомпетентността на водачите на Гърция и Франция на фона на напрежението в Средиземно море и ги назова " врагове ".
 Тръмп се намеси в спора на Турция и Гърция за Източното Средиземноморие Тръмп се намеси в спора на Турция и Гърция за Източното Средиземноморие
Американският президент Доналд Тръмп и турският му сътрудник Реджеп Ердоган са разискали напрежението в района на Източното Средиземномори...
В събота гръцкото външно министерство излезе с изказване, че Гърция ще упражнява своите суверенни права в Източното Средиземноморие, макар невижданите закани за война от страна на Турция. По този метод външното министерство отговори на турската опасност да употребява военна мощ против Гърция, в случай че тя разшири териториалните си води от 6 на 12 морски благи, която беше отправена от вицепрезидента на Турция Фуат Октай.
Анкара не е подписала Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, съгласно която страните могат да разширят териториалните си води до 12 морски благи. През 1995 година, по време на утвърждението на тази спогодба от гръцкия парламент, Анкара съобщи, че в случай че Гърция разшири териториалните си води, това ще се смята за нарушаване на националния суверенитет на Турция и затова ще стане официална причина за оповестяване на война.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР