Гърция ще инвестира приблизително 44 млрд. евро в енергийния си

...
Гърция ще инвестира приблизително 44 млрд. евро в енергийния си
Коментари Харесай

Гърция инвестира 341 млн. евро за 900 мВт батерии

Гърция ще влага почти 44 милиарда евро в енергийния си бранш до 2030 година Хърватската IE-Energy се надява да приключи първият си план за акумулатори в енергийнопреносната мрежа до края на годината. Румъния ще разраства своята енергийна мрежа с 4 хиляди км.
Гърция на мярката за субсидиране на планове за предпазване на сила с 341 млн. евро по Плана за възобновяване. Така ще да бъдат построени акумулатори с потенциал 900 мВт, като проектите са всички планове ще да бъдат утвърдени до края на 2023 година, с цел да може да влязат в употреба до началото на 2026 година, каквито са условията на всички проекти за възобновяване на страните членки.

Избраните посредством търгове компании ще получат дотацията в два обособени транша - първият по време на построяването на съораженията за предпазване на сила и след това в 10 годишен интервал по време на тяхната употреба.

Чрез модернизирането на инфраструктурата Европейска комисия се надява да се улесни прехода към ВЕИ, тъй че да не се губи сила по време на свръхпродукция в дневните пикове и да няма внезапни вариации в цените на тока за крайния консуматор, поради непостоянното произвеждане.
Реклама
" Увеличаването на наличния потенциал за предпазване на електрическа енергия в системата е от основно значение за превръщането на мрежите в по-гъвкави и по-добре готови за бъдеще, в което възобновимите енергийни източници образуват гръбнака на декарбонизирания електроенергиен микс. Мярката за гръцката помощ, която одобрихме през днешния ден и ще бъде отчасти финансирана от Механизма за възобновяване и резистентност, ще способства за развиването на конкурентни пазари за услуги на електроенергийната система, като в същото време ще помогне на Гърция да извърши своите цели за понижаване на излъчванията ", разяснява в публично изказване по тематиката Маргрете Вестагер, изпълнителният вицепрезидент отговаряща за конкурентната политика.

България също има, само че към този момент не е подхванала никакви стъпки в тази посока и става все по-малко евентуално да успее да ги осъществя до 2026 година
Енергийният проект на Гърция
Енергийната рецесия и взаимозависимост от задгранични запаси - енергетиката използваше 40% съветски природен газ и 25% съветски петрол - тласна Гърция през последните години към един в действителност стремителен преход към зелена сила. Планът на южната ни съседка е да доближи до 25 гВт слънчеви, вятърни и други ВЕИ мощности до 2030 година или над два пъти повече от всички налични централи в България сега, в това число АЕЦ и Топлоелектрическа централа.

Според изявления през април на Костас Скрекас, енергийният министър на Гърция, задачите в " са били ускорени и надградени, като в началото са били запланувани 1.5 гВт от съхранителни съоръжения, които да са подготвени до 2030 година След проверка от страна на гръцкото държавно управление задачите в този момент са удвоени до 3 гВт.
Реклама
Цялостната инвестиция, която Гърция счита да направи до 2030 година в енергийния си бранш е 44 милиарда евро. Това включва 9 милиарда за ВЕИ съоръжения, 11 милиарда за енергийна успеваемост и 5.5 милиарда за инфраструктурни усъвършенствания.
Защо акумулатори?Според Европейска комисия решенията за съхранения на силата, като батерите ще стават все по-важни за стабилността на електропреносните мрежи поради непрекъснато растящия дял на ВЕИ, които са подвластни от климатичните условия, а в някои случаи, като слънчевите панели, нямат опция за производственост през огромен интервал от денонощието и имат огромни пикове на свръхпроизводство денем.Батериите могат да " изгладят " тези амплитуди, гъвкави са и подготвени за бързо нахлуване на пазара. Най-големи на югоизточните Балкани
Хърватия също интензивно развива своите проекти за рационализация на енергийната мрежа и подготвка за преход към огромно наличие на ВЕИ мощности в енергийния си микс.

финансиране посредством държавна помощ за частния план на IE-Energy в размер от 19.8 млн. евро за построяването на 50 мВт акумулатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР