Гърция: Пожарникари спасиха 25 мигранти, блокирани в гора, когато се приближи огромен горски пожар

...
Гръцки пожарникари спасиха група от 25 мигранти, блокирани в гора
Коментари Харесай

Гръцки пожарникари спасиха група от 25 мигранти, блокирани в гора в североизточна Гърция като пламъци от огромен пожар горски пожар, горящ в продължение на две седмици, наближава

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС, 1 септември 2023 г., 8:26 ч. Гърция, петък, когато наближават пламъци от масивен горски пожар, горящ в продължение на две седмици, съобщиха властите.

Пожарът, горящ вече 14-и ден в петък, вече е обвинен за смъртта на 20 души, чиито тела бяха открити последно седмица. Смята се, че всички са мигранти, които наскоро са преминали границата. Гръцкият екип за идентифициране на жертви на бедствие е натоварен със задачата да идентифицира останките.

Многонационални сили от над 580 пожарникари, подкрепени от шест самолета и два хеликоптера, се борят с горския пожар на 19 август и в рамките на дни се присъедини към други пожари, образувайки най-големия единичен горски пожар в страна от Европейския съюз от 2000 г. насам. и огромни масиви от гори, обхващащи повече от 81 000 хектара (200 000 акра).

През нощта жителите на граничния град Суфли бяха поставени нащрек за възможна евакуация, тъй като огромна стена от пламъци се приближаваше. Към днешна дата хиляди хора са били евакуирани от домовете си в села и градове в североизточна Гърция поради пожара, въпреки че на по-голямата част оттогава е било разрешено да се върнат.

Гърция беше засегната от стотици горски пожари в цялата страна това лято, като всеки ден избухват десетки нови пожари. По-голямата част от тях се потушават бързо, преди да се разпространят, но пожарът в Еврос се оказа особено труден за овладяване.

Друг постоянен пожар гори повече от седмица в национален парк по склоновете на планината Парнита, в покрайнините на Атина, с повече от 160 пожарникари, които се опитват да гасят случайни пожари. до краен предел, Гърция призова други европейски страни за помощ и получи стотици пожарникари и дузина самолети от Франция, Германия, Испания, Кипър, Румъния, Албания, Сърбия, Словакия, България и Чехия.

Подозира се палеж при някои от по-малките пожари, които бързо бяха овладяни и властите извършиха няколко ареста в цялата страна. Но причините за големите пожари все още се разследват.

Говорейки в парламента в четвъртък, премиерът Кириакос Мицотакис намекна — без да предоставя никакви доказателства — че мигрантите може да са отговорни за пожара в Еврос, въпреки че отбеляза, че разследването на причините все още продължава.

„Почти сигурно е, че причините са създадени от човека. Освен това е почти сигурно, че този пожар е започнал по маршрути, които често се използват от нелегални мигранти, които са влезли в нашата страна“, каза Мицотакис. „Не знаем дали е било небрежност или умишлено.“

Миналата седмица трима души – двама гърци и един албански гражданин – бяха арестувани в североизточна Гърция и им бяха повдигнати обвинения с поредица от престъпления за предполагаемо задържане на 13 души от Сирия и Пакистан и принудителното им качване в ремарке на кола, обвинявайки ги без никакви доказателства в подпалване.

Мицотакис каза, че случаите на бдителност няма да бъдат толерирани.

В петък съд в североизточния град Александруполис нареди тримата да бъдат задържани в очакване на процеса, каза Никос Каравелакис, адвокат, представляващ осемте сирийци, които бяха задържани в трейлъра. Тримата заподозрени са били под домашен арест от ареста си.

Гърция е един от предпочитаните маршрути за влизане в Европейския съюз за хора от Близкия изток, Африка и Азия бягат от конфликти и бедност. Тези, които пресичат сухопътната граница на страната с Турция, често използват планински и горски пътеки, за да избегнат властите и да се насочат на запад към главния северен град Солун.

Няколко души, всички гърци, бяха арестувани през последните две седмици по подозрение за умишлен палеж за предполагаем умишлен опит за предизвикване на горски пожари.

___

Кантурис съобщава от Солун, Гърция

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР