Гърция поема инициатива за по-бързото приемане на България и Румъния

...
Гърция поема инициатива за по-бързото приемане на България и Румъния
Коментари Харесай

Гръцки министър: Охрана на границата с България е единственият начин да я укрепим

Гърция поема самодейност за по-бързото приемане на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев с гръцкия министър по миграцията и убежището Нотис Митарачи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По време на срещата сред двамата министри са разисквани оправянето с незаконната миграция и приемането на България в Шенгенското пространство.

Министър Митарачи се ангажира персонално да посредничи, с цел да може България да бъде призната по-бързо в Шенген, заяви Демерджиев. Той изрази оптимизъм, че това ще бъде финализирано във втората половина на тази година.

" С гръцкия ни сътрудник обсъдихме метода, по който би трябвало за бъдат охранявани външните граници на Европейски Съюз ", сподели Демерджиев и добави, че са постигнали единодушие по тази тематика, а точно, че фокусът по запазване на външната граница на Европейски Съюз би трябвало да се ускори, както и България и Гърция да получат повече взаимност при битката със оправянето с незаконната миграцията, а също и че е нужно финансово подкрепяне на двете страни в това отношение.

По думите на министър Демерджиев и двете страни са на мнение, че разговорът с Турция е основен, с цел да съумеят напъните им за справяне с незаконната миграция.

От своя страна Нотис Митарачи добави, че България и Гърция поддържат чудесно двустранно съдействие и организират диалози в дух на съгласие и доверие. Той изясни, че с Демерджиев са разискали опциите за справяне с незаконната миграция. " Изправени сме пред общи провокации като държави-членки, които пазят външната граница на Европейски Съюз ", уточни Митарачи.

Той е безапелационен, че е нужна ефикасна и ясна рамка за защита на външните граници на Европейски Съюз и система от взаимност към държавите-членки на първа линия.

Трябва да реализираме единодушие за незабавни ограничения на външната граница и имаме обща позиция с България, че защита на външната граница е единственият метод да я укрепим, сподели още гръцкият министър по миграцията и убежището.

Митарачи съобщи и че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е значимо освен за двете страни, само че и за Европейски Съюз, и Гърция е била разочарована от решението те да не бъдат признати. Именно по тази причина Гърция поема самодейност за по-бързото приемане на България и Гърция в Шенген, тъй като те дават отговор на всички условия.

Приемането на двете страни в Шенген, по думите му, ще изпрати доста мощно политическо обръщение за единение на европейския континент, изключително когато има война.

Демерджиев заяви също, че на територията на страната ни тече дълго подготвяна акция за незаконната миграция и разгласи, че са ударени групи, занимаващи се с каналджийство. " Това е пътят да решим трайно казуса с незаконната миграция. На трансграничната престъпност може да се отговори единствено с общи старания ", безапелационен е министърът на вътрешните работи, като акцентира, че с Турция и с Гърция си сътрудничат за обезвреждане на тези незаконни действия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР