Гърция планира да предлага от 1 април специални туристически обиколки

...
Гърция планира да предлага от 1 април специални туристически обиколки
Коментари Харесай

Гърция ще предлага специални посещения на Акропола извън работно време за 5000 евро

Гърция възнамерява да предлага от 1 април специфични туристически обиколки на най-големия си магнит за туристи – античния Акропол, осведоми Асошиейтед прес. Специалните визити ще бъдат в извънработно време и ще костват 5000 евро.

Мярката е част от преразглеждане на политиката за продажба на билети за гръцките археологически обекти и музеи и ще бъде приложена и за други културни забележителности от април 2025 година

Представител на гръцкото министерство на културата отбелязва, че новата услуга на Акропола ще бъде в действие за най-много четири групи от по петима души. Цената от 5000 евро важи за цяла група, макар че тези, които са подготвени да заплатят цялата сума, ще могат да влизат и самостоятелно.

Николета Дивари-Валаку, началник на отдела за културни запаси в министерството, уточни, че приходите от новата такса ще бъдат вложени в културни планове.

„ Решихме да осъществим (мярката), тъй като има търсене, хората питат за това “, сподели тя пред АП. „ Няма да навреди на археологическите остатъци, а в противен случай – ще способства за по-добрата им реклама “.

Посещенията със сертифицирани туристически водачи ще бъдат с дълготрайност два часа преди и след работното време на античната забележителност.

Акрополът и мраморните монументи към него, в това число храмът Партенон , се извисяват в небето над Атина от 2500 години и са най-посещаваната забележителност в Гърция. Над 3 милиона души са посетили Акропола единствено през 2022 година След като бяха регистрирани към 23 000 гости на ден , гръцкото министерство на културата реши през септември да вкара ограничения като установяване на оптимален брой гости на ден от 2024 година

Министерството вкара и нова политика на цените на билетите, която ще влезе в действие от април 2025 година Тя ще включва повишение на цените за вход с 50 %. Обикновените билети за посещаване на Акропола ще скочат от 20 на 30 евро, само че месечно ще има два дни с безвъзмезден вход.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР