Гърция, Кипър, Италия и Израел постигнаха споразумение за газопровода ИйстМед,

...
Гърция, Кипър, Италия и Израел постигнаха споразумение за газопровода ИйстМед,
Коментари Харесай

Гърция, Кипър, Италия и Израел ще строят газопровод в Средиземно море

Гърция, Кипър, Италия и Израел реализираха съглашение за газопровода ИйстМед, заяви кипърският канал Sigma, като означи, че то ще бъде подписано при започване на 2020 година, написа гръцкият вестник Protothema.

Турция се пробва да осуети проектите за плана EastMed, който се забави, само че както оповестява каналът, либийско-турският меморандум докара до превъзмогване на проблемите. Според Sigma, междудържавното съглашение ще бъде подписано при започване на идната година, като добави, че сега текат съвещания на най-високото допустимо равнище за гала по сключване - отговор на Турция, който също ще има мощна поддръжка от Съединени американски щати.

Междувременно израелският министър председател Бенямин Нетаняху прикани Израел, Кипър и Гърция да продължат неотложно съглашението за построяването на амбициозния газопровод по дъното на Средиземно море на първична стойност 7 милиарда евро. Израел счита, че това е метод за справяне с Турция, откакто Анкара подписа съглашение с Либия за разграничение на техните взаимни морски зони. Нетаняху осъди меморандума за съгласие, подписан сред Турция и Либия, като противозаконен в телефонен диалог с президента на Кипър Никос Анастасиадес, добавя " Фокус ".

Според документално изказване на представителя на държавното управление Кириакос Кушош, двамата водачи са имали дълъг диалог в петък сутринта, обменяйки отзиви за настоящото развиване и методите за справяне с противозаконните действия на Турция в района. Израелският министър председател е изразил своята признателност за решението на кабинета да одобри работната формулировка на антисемитизма на Международния алианс за памет на Холокоста (IHRA).

Анастасиадес също е провел дълъг телефонен диалог с премиера на Ливан Саад Харири, с цел да координира дейностите за попречване на нелегално държание на Турция, което би заплашило стабилността и мира в района. Никозия продължи дипломатическа атака, с цел да координира ходовете, които биха блокирали засилената интензивност на Турция в района. На 23 декември се чака Анастасиадес да беседва с йорданския крал Абдула II. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР