Гърция, Израел, Кипър и Съединените щати се договориха да засилят

...
Гърция, Израел, Кипър и Съединените щати се договориха да засилят
Коментари Харесай

Гърция, Израел, Кипър и САЩ ще си сътрудничат повече в енергетиката

Гърция, Израел, Кипър и Съединените щати се договориха да засилят съдействието си в региона на енергийната, инфраструктурната и кибер сигурността, съобщи през днешния ден гръцкият министър на енергетиката Костис Хадзидакис, откакто министрите от четирите страни се срещнаха в Атина, оповестява в. " Катимерини ".

Откриването на находища на природен газ в Източното Средиземноморие през последното десетилетие трансформира района във значим различен източник на сила за Европа, само че също по този начин разкри от дълго време тлеещи разногласия сред съседките, борещи се за правата върху източниците.

Регионалната тристранна среща сред Израел и Кипър, които откриха залежите, и Гърция, която желае да играе ролята на хъб, наскоро беше разширена с включването и на Съединените щати, припомня вестникът.

" Енергетиката може да бъде мост за по-голяма политическа непоклатимост ", съобщи пред публицисти американският заместник-министър на енергетиката Франк Фанън.

Кипърският министър на енергетиката Георгиос Лакотрипис сподели, че е получил уверения от своите сътрудници от Израел, Гърция и Съединени американски щати за цялостната поддръжка към правото на неговата страна да прави изследвания за естествени запаси.

Турция, която няма дипломатически връзки с Кипър, оспорва правото на членката на Европейски Съюз да търси природен газ, предявявайки искания към крайбрежни зони на Кипър. Анкара разположи два сондажни кораба източно и западно от острова - ход, който Кипър дефинира като нарушаване на интернационалното право. / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР