Гърция е най-добре представящата се икономика през 2023 г., според

...
Гърция е най-добре представящата се икономика през 2023 г., според
Коментари Харесай

Проучване: Гърция е най-добре представящата се икономика през 2023 г

Гърция е най-добре представящата се стопанска система през 2023 година, съгласно ранглиста на The Economist. За втора поредна година Гърция реализира забележителни резултати. С ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,2%, Гърция се отличава от останалите страни с бърз напредък на фондовия пазар, който се увеличи с 43,8% от 2022 до 2023 година Класацията е представена от Business.

Проучването се базира на данни от пет индикатора: базова инфлация - която изключва променливите съставни елементи като сила и храна, Брутният вътрешен продукт, заетостта и представянето на фондовия пазар за 35 страни.

Според класацията на The ​​Economist вложителите са преоценили гръцките компании, поради използването на някои пропазарни промени от държавно управление.

Гърция чака да получи над 55 милиарда евро от структурните фондове и фондовете за възобновяване на Европейски Съюз до 2027 година, което съгласно икономистите ще способства с един процентен пункт в растежа годишно.

Междувременно се чака вложенията да набъбнат с към 15,1% през 2024 година или над два пъти, спрямо предходната година.

Според Международният валутен фонд (МВФ) икономическите вероятности на Гърция се усъвършенстват доста с повишаване на действителния Брутният вътрешен продукт " над равнището на наклонността преди пандемията ".
 Гърция готви санкции при покупки на недвижими парцели в брой
Гърция готви санкции при покупки на недвижими парцели в брой

Започват от €10 000

Не по този начин удобна е обстановката в останалата част от Европа

Според изследването базовата инфлация в Унгария е с растеж 11% на годишна база. Финландия, мощно подвластна от съветските енергийни доставки, също е изправена пред компликации.

Големи стопански системи като Франция, Германия и Испания се сблъскват със свои проблеми. Испания да вземем за пример регистрира наклонност на повишаване на инфлацията с течение на времето. Германия пък се бори с проблемите от последствията от шока в цените на силата и засилената конкуренция от страна на вносните китайски коли.

Ирландия регистрира най-значителния спад на Брутният вътрешен продукт, от 4,1%. Междувременно Англия продължава да се оправя с последствията от Брекзит, като множеството икономисти предвиждат непълен стопански напредък през идващите години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР