Гърците умеят по-леко да преживяват летните жеги, като се разхлаждат

...
Гърците умеят по-леко да преживяват летните жеги, като се разхлаждат
Коментари Харесай

Една нетрадиционна гръцка салата за лятото

Гърците умеят по-леко да претърпяват летните жеги, като се разхлаждат с фрапе, узо и лека храна. Традиционната гръцка салата, която там е известна като селска, ни е добре позната и е много публикувана по заведенията и у нас.
 Скариди, любеница, фета и останалите съставки в рецептата за свежа, лека и засищаща лятна салата
Най-свежата лятна салата

И лека, и засищаща

Една друга салата с гръцки генезис обаче притегли вниманието ни, защото е по-нетрадиционна, лека, свежа и хранителна. Освен това съчетава много характерни за Средиземноморието съставки и е лесна за подготвяне.

Най-изненадващата (и основна) съставна част в рецептата е орзо - на тип наподобява като ориз, само че в действителност е тип паста. Често с орзо се подготвят топли ястия, само че можем да разнообразим като го включим и в салатата си. Ако я подготвяме авансово и в по-голямо количество, може умерено да съхраним останалото в ледник до четири дни, поучават ни от Delish. Ето я и цялата рецепта (за шест порции) за лятната салата с орзо.
 Снимка 624425

Какво ни би трябвало

За дресинга
2 с.л. лимонен сок ½ ч.л. дижонска горчица ¼ ч. зехтин 2 с.л. свежо нарязан копър (по предпочитание и в допълнение за поръсване накрая) ¼ ч. ситно нарязан червен лук сол млян черен пипер
За салатата
250 гр орзо 3 късоплодни краставици, нарязани на тънки полумесеци 2 ч. чери домати, нарязани наполовина 450 гр нахут от консерва, отцеден ½ ч. маслини каламата, нарязани наполовина 120 гр натрошено фета сирене  Снимка 624426

Какво ги вършим

Първата ни стъпка в приготвянето на салатата е да сварим орзото. В тенджера в подсолена вряща вода сваряваме 250 гр орзо съгласно напътствията на опаковката. Когато е подготвена пастата, я отцеждаме и оставяме настрани.

Втората ни стъпка е да приготвим дресинга. В купа смесваме добре лимоновия сок и дижонската горчица. Докато ги разбъркваме, прибавяме и зехтина. След като станат хомогенни, прибавяме копъра и аления лук. Накрая подправяме със сол и черен пипер.
 Снимка 624428

Трета и крайна стъпка е да създадем главната част на салатата. За задачата сипваме свареното орзо в купа и прибавяме нарязаните краставици, чери домати, нахута и маслините.
 Диня с чили или по какъв начин да си създадем вкусна нетрадиционна салата
Най-неочакваната салата с любеница

Става за минути и идеална за жегите

Тогава към този момент може да сипем от горната страна дресинга, да разбъркаме добре и да прибавим натрошеното фета сирене и да поръсим с малко копър.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР