Гърне, пълно със сребърни монети откриха случайно в Мездра. При

...
Гърне, пълно със сребърни монети откриха случайно в Мездра. При
Коментари Харесай

Намериха съкровище в корените на дърво в Мездра

Гърне, цялостно със сребърни монети откриха инцидентно в Мездра. При разчистване на безлюден двор под корените на плодно дърво служащи намерили находката, чиято стойност следва да бъде изчислена, оповестява NOVA.

Този двор не бил почистван години. Затова хората от прилежащия блок подали тъжба в общината.

Тракийското богатство - след триумфа в Лувъра, отпътува за Япония

"Фигаро " за тракийското злато

Работата по почистването почнала, а джанката на повече от 70 години била измежду дърветата за премахване. Гърнето със съкровището се счупило при ваденето на корените.

„ Съседът Цветан отиде, взеха кирка и то гърнето се пукна”, споделя подалият жалбата за разчистване на запустелия двор.

„ Аз извадих парите от дънера. То половината се виждаше към този момент. Хванах го с ръце и внезапно се счупи”, показва самият Цветан Коцев.

Странното е, че нито в този ден, нито в идващите, е подаван сигнал в полицията. Близо две седмици по-късно в музея са предадени 182 монети. Свидетели на намирането им обаче настояват, че те са били повече.

„ Монетите бяха към 4-5 килограма”, твърди Цветан Коцев.

В музея също ревизират каква е истината.

„ По всяка възможност ще се издаде евентуално заповед за по-сериозно проучване на целия район”, съобщи кметът на Мездра Генади Събков.

До две седмици монетите ще бъдат почистени и датирани. Тогава ще е ясна и действителната им стойност. Засега е ясно, че са сребърни от римско време и множеството са от началото на християнската епоха.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР