Гардиън представя някои акценти от договорената от евролидерите Многогодишна финансова

...
Гардиън представя някои акценти от договорената от евролидерите Многогодишна финансова
Коментари Харесай

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

" Гардиън " показва някои акценти от контрактуваната от евролидерите Многогодишна финансова рамка и проект за възобновяване от пандемията от ковид.

Какво договориха?

След интензивни договаряния, траяли четири денонощия, водачите на страните членки на Европейски Съюз договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро, който включва 750 милиарда евро за извеждане на блока от най-голямата криза в историята му, както и бюджет от 1,074 трилиона евро за интервала 2021-2027 година
 Европейска комисия съжалява, че евролидерите орязаха бюджета
Европейска комисия съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

Списъкът с неприятните вести е дълъг

Какво ново има в съглашението?

За да финансира проекта за възобновяване от 750 милиарда евро, Европейската комисия ще вземе заем с невиждан размер от финансовите пазари - стъпка към по-дълбока интеграция, която е приветствана като историческа. За да се изплати на вложителите, страните членки на Европейски Съюз се съгласиха да основат нови общи налози, в това число данък върху пластмасови произведения, който ще бъде въведен през 2021 година От Комисията е поискано да предложи налог върху импорт на замърсители от нестрани членки на Европейски Съюз, както и дигитален налог. Но договарянето на тези налози няма да бъде елементарно, има неустановеност към това по какъв начин Европейски Съюз ще си заплаща задълженията.

Защо имаше толкоз доста разногласия?

В Европейски Съюз има дългогодишна традиция разискванията за еврофинансирането да се проточват на дълги среднощни срещи на върха, само че приключилият тази заран Европейски съвет - най-продължителният за близо 20 година - беше изключително под напрежение поради съществени политически и стопански несъгласия.

Някои северноевропейски страни от дълго време упрекват Южна Европа, че не прокарва нужните промени, с цел да защитят стопанските системи си от рецесия.
 Крайнодесните в Европа дефинираха договорката на евролидерите като
Крайнодесните в Европа дефинираха договорката на евролидерите като " полуда "

390 милиарда евро подарък за Южна Европа

Италия и Испания, измежду най-засегнатите от ковид, упрекнаха тези северни страни, че излагат на риск европейския план с нежеланието си да покажат взаимност.

Западна Европа се тревожи, че Унгария и Полша нарушават демократичните стандарти, откакто държавните управления им започнаха ограничения за ограничение независимостта на правосъдната система. " Старите " членки на Европейски Съюз считат, че нито една страна не би трябвало да получава еврофинансиране, в случай че не съблюдава главните демократични полезности. Унгария и Полша се пазят, че не са създали нищо неприятно.
 Меркел: Добър сигнал
Меркел: Добър сигнал

Планът за възобновяване е историческа смяна на нашата Европа и еврозоната, разгласи Макрон

Кои бяха най-спорните точки?

Препаникамъкът беше размерът на грантовете за най-засегнатите от ковид страни. Франция и Германия предложиха 500 милиарда евро в грантове, само че " Пестеливата четворка " (Австрия, Холандия, Швеция и Дания) упорства на договарянията единствено заеми да финансират проекта за възобновяване. В последна сметка те реализираха компромис - 360 милиарда евро в заеми и 390 милиарда евро в грантове.

Лидерите също влязоха в конфликт и за контрола на средствата. Те договориха изключителна спирачка, която ще разреши на едно държавно управление да насочи предизвестие на среща на върха на Европейски Съюз, в случай че сметне, че реципиент не е подхванал обещаните промени.

Кои са печелившите и изгубилите?

Всеки трябваше да направи отстъпки. Франция, Германия, Испания и Италия трябваше да одобряват по-малък размер грантове спрямо първичното им искане. " Пестеливата четворка " направи огромна отстъпка, защото се съгласи да има грантове въобще.

Всички страни от " Пестеливата четворка " съумяха да си обезпечат нарастване на отстъпките за своите вноски в бюджета, което значи, че ще внасят по-малко пари в бюджета на Европейски Съюз.

Унгария и Полша излязоха като най-големите спечелили. Тези държавни управления, разследвани от Европейски Съюз за подкопаване независимостта на правосъдната система, сполучливо осуетиха обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. Евролидерите се съгласиха да излязат с предложение различен ден.

Това ли е обещанието за зелено възобновяване?

Близо 1/3 (30%) от бюджета и проекта за възобновяване е за реализиране на задачата на Европейски Съюз за понижаване на чистите въглеродни излъчвания до нула до 2050 година Преди екоактивисти се оплакаха от липса на детайлности, отбелязвайки, че авиацията и други браншове, които замърсяват, към момента имат достъп до средства.

Полша извоюва частична победа. Страната ще получи достъп до половината от наличните пари от фонд за зелен преход без да се подписва под обещанието на Европейски Съюз за нулеви излъчвания до 2050 година
 Евролидерите със съглашение след исторически маратон Обновена
Евролидерите със съглашение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР