Гарантирането на въздушния суверенитет на България беше обсъдено на работна

...
Гарантирането на въздушния суверенитет на България беше обсъдено на работна
Коментари Харесай

Радев поиска български самолети и пилоти да охраняват небето ни

Гарантирането на въздушния суверенитет на България беше разисквано на работна среща в президентството, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът и висш главнокомандващ Румен Радев беседва с министъра на защитата Драгомир Заков, началника на защитата адм. Емил Ефтимов и командира на Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров, като главен предмет на срещата бяха провокациите пред гарантирането на въздушния суверенитет на България.

Президентът сложи въпроса за предприемането на неотложни ограничения за обезпечаването на защитата на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

Предложените благоприятни условия в тази тенденция от Министерството на защитата изискват изчерпателен разбор, както и своевременни и съответни решения в изискванията на усложнена геополитическа конюнктура, беше очебийно на срещата.

Кабинетът към този момент взе решение в интервала от 1 април до 31 май т.г. в това число да бъде усилена защитата на въздушното пространство на България посредством осъществяване на задания от българските Военновъздушните сили (ВВС) взаимно със сили и средства на Военновъздушни сили на Нидерландия.

Те ще бъдат в състав 2 самолета в непрекъснато дежурство на територията на страната.

Предвижда се за тази цел от 4 март до 24 юни т.г. на територията на България да се разположат сили и средства на Военновъздушни сили на Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи.

Също по този начин Министерски съвет позволи разполагането на територията на България до 15 април, вместо до 5 април, на сили и средства на Военновъздушни сили на Испания в състав до 10 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon и до 200 военнослужещи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР