Гарантирането на конституционното равноправие на българите в РСМ и опазването

...
Гарантирането на конституционното равноправие на българите в РСМ и опазването
Коментари Харесай

Президентът: Илинденско-Преображенското въстание заема важно място в отношенията ни с Република Северна Македония

Гарантирането на конституционното пълноправие на българите в РСМ и опазването на културно-историческото ни завещание по тези земи ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година за пълноправие и правдивост, съобщи президентът Румен Радев в словото си по случай 120–ата годишнина от оповестяването на Илинденско-Преображенското въстание

Уважаеми господин ръководител на Народното събрание,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми ръководители на парламентарни групи и народни представители,

Уважаеми министри,

Уважаеми господин шеф на защитата,

Уважаеми представители на Светия синод на Българската православна черква,

Уважаеми представители на правосъдната власт,

Уважаеми кметове на общини от Пиринска Македония и Тракия,

Уважаеми представители на религиозните общности в България,

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и бойци,

Ваши превъзходителства,

Скъпи сънародници,

От генерации на площада пред Паметника на Незнайния боец се събират пътищата на националната ни памет, на българската държавност и нематериалност. Тук отдаваме респект на безсмъртните имена и събития, които ни сплотяват и чертаят летописа на нашия народ.

120 години ни разделят от съдбовното лято на 1903-а, когато българите от Македония и Одринска Тракия въздигнаха своята битка за самостоятелност и пълноправие в безподобен подвиг и незабравима историческа епопея.

Илинденско-Преображенското въстание се трансформира в най-масовия израз на волята за независимост на нашия народ. То се придвижи надалеч във времето, тъй като резултатите му надвишиха неговите непосредствени политически и военни цели оттатък рамките на епохата. То се трансформира в ослепителен знак на българския дух и вечно ще остане непреходно знаме на битката за истина, права и човешко достолепие.

Днес това въстание заема и своето значимо място в връзките ни с Република Северна Македония и от нас зависи то да ни води към решение на проблемите и нашето доближаване на основата на историческата истина, тъй като въстанието бе възвестено от камбанния звън на българските черкви. То бе предначертано от следовниците на Левски, Ботев и Раковски, които продължиха да отстояват идеалите на българското националноосвободително придвижване в поробените земи. Увенчаха го със популярност освен калените революционери, само че и коравото селско население, което заделяше от своя залък, с цел да набави оръжие. Месеци наред протестът устоя с военните умения на редица български офицери и с братската поддръжка на многочислени доброволци от свободна България.

Днес ние, потомците на илинденци от двете страни на границата, още носим своя несбъднат дълг към дейците на въстанието. Днес, когато поздравяваме хората в РСМ с техния държавен празник, дано не забравяме, че светлите мозъци на освободителното придвижване в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да трансфорат своя роден край в земя на пълноправие и правдивост. Затова и гарантирането на конституционното пълноправие на българите в РСМ и опазването на културно-историческото ни завещание по тези земи ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година за пълноправие и правдивост. Това няма по какъв начин да не се случи, тъй като жителите и на България, и на РСМ се прекланят пред тези завещания и пред идеалите на въстанието. А на същите тези идеали и правила е построена и модерна Обединена Европа. Затова имам вяра, че там, където има обща история, блян към разговор, съгласие и доверие, следва и общо европейско бъдеще.

Благодаря на инициативния Национален комитет, на клуб „ Традиция “, Съюза на тракийските сдружения, Македонския теоретичен институт, на кметовете и гостите от редица общини от Пиринска Македония и Тракия, които с наличието си на този площад демонстрират, че паметта и идеалите на илинденци са живи и ще продължат да се придвижват през поколенията.

Вечна популярност на героите от Илинденско-Преображенското въстание!

Да живее България!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР