Гарантиране правата на хората с увреждания е един от основните

...
Гарантиране правата на хората с увреждания е един от основните
Коментари Харесай

Има нов списък на медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания


Гарантиране правата на хората с увреждания е един от главните цели в Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017- 2021 година Една от ограниченията в управническата стратегия е точно „ Промяна на механизма на изплащането на целевите помощи за разработване, покупка и ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения ”. Това декларира общественият министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос за актуализацията на листата на техническите помощни средства, отпускани на хората с увреждания, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Със заповед на министъра на труда и обществената политика, в съгласие с министъра на опазването на здравето е одобрен нов лист на медицинските произведения, предопределени за хората с увреждания, в който са включени нови медицински произведения.

С Постановление № 60/23.04.2018 година на Министерски съвет, обнародвано в Дъждовни води брой 36 от 27.04.2018 година се одобриха промени и допълнения в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, които ще влязат в действие от 01 юли 2018 година С тях се цели:

Създаване на съответни условия за достъп до подкрепяне на хората с увреждания;

Промяна на реда за даване на целевите помощи за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения (ПСПСМИ), обвързван с метода на възнаграждение и отчитане на предоставените произведения на хората с увреждания - посредством унищожаване на процедурата непосредствено да се дават финансови средства на правоимащите лица с увреждания. 

Синхронизиране със Закона за медицинските произведения, посредством въвеждане на условието медицинските произведения по самостоятелна мярка да бъдат изработвани по поръчка за съответен пациент. По този метод се цели ограничение на практиката на лицата да се дават медицински произведения, които не са съобразени с техните самостоятелни потребности. Поради тази причина измежду отчетните документи, представяни от производителите, е и документът, сдържащ характерните характерности, според заданието, по който е направено изделието;

Актуализиране на приложение № 7 към член 40, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания и включване на нови медицински произведения за децата с увреждания в листата по член 35г, ал.1, т. 2 от Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ). Три нови медицински произведения се включват в листата с помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, за даването на които хората с увреждания употребяват целева помощ от страната.- В него влизат доста значимите за децата: вертикализатори за деца с увреждания, детски рингови инвалидни колички и детски инвалидни колички.

Прецизиране на медицинските условия, експлоатационните периоди и нужните медицински документи за разпределяне на целевите помощи за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения.

Новата заповед, с която се дефинират пределните размери на помощите за разработване, покупка или ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения и измененията в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, ще влязат в действие по едно и също време от 1 юли 2018 година

Целта е да се обезпечи плавното и уравновесено въвеждане на обновените медицински произведения, които са включени в листата по чл.35г, ал.1, т.2 от Закона за интеграция на хората с увреждания, за пазаруването на които хората с увреждания употребяват целева помощ, и новите правила по даване и изплащането им, както и медицинските условия, по които се назначават съответните ПСПСМИ, регламентирани в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Съгласно наредбите на Закона за медицинските произведения в Министерство на труда и обществената политика е основана непрекъснато настояща Комисия за реализиране на действия по актуализация на наличието на приложение № 7 към член 40, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания.

В момента активността на Комисията е обвързвана с актуализирането на пределните размери на помощите за разработване, покупка или ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания в частта „ Протези за долни/горни крака, в това число с електронно устройство, направени по поръчка", като за задачата са привлечени водещи консултанти по протезиране. Промяната цели въвеждане на нови по-високотехнологични медицински произведения за протезиране, декларира Петков. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР