Гарантираната минимална заплата в Германия да бъде вдигната на 12.41

...
Гарантираната минимална заплата в Германия да бъде вдигната на 12.41
Коментари Харесай

Германия се готви да вдигне минималната заплата на 12.41 евро на час

Гарантираната минимална заплата в Германия да бъде вдигната на 12.41 евро от 1 януари 2024 година, предлага комисията, отговаряща за това. Предлаганата ставка е доста по-ниска от настояванията за 14 евро на час, написа " Дойче веле ".

За покачване на минималната отплата с 41 евроцента на час се разгласи Комисията за минималната работна заплата, която предлага на политиците с какъв брой да бъде вдигната тя. В нея са показани работодателите и хората на наемния труд посредством синдикатите, както и науката.

Предложението на комисията е от 1 януари 2024 година обезпеченото почасово възнаграждение в Германия да стане 12.41 евро, а след още една година да бъде вдигнато на 12.82 евро на час.

Предстоящото нарастване е доста по-малко от настояванията за 14 евро на час, за което се оповестиха и политици, и икономисти, напомнят в тази връзка от АРД.

Така да вземем за пример ръководителят на фракцията на Лявата партия Дитмар Барч съобщи в Бундестага, че не може повече минималната ставка от 12 евро да бъде откъсната от действителностите на пазара и общото развиване на заплатите.

А от Института за немската стопанска система предвидиха, че едно покачване на минималната почасова ставка от 12 на 14 евро ще се отрази позитивно на стопанската система - тъй като ще усъвършенства покупателната дарба на доста хора, а това ще даде подтик на потреблението, бе представен от АРД да споделя президентът на института Марсел Фратчер.

Гарантирана минимална почасова ставка има в Германия от 2015 година, напомня АРД. Тогава ставката беше 8.50 евро на час. За последно тя беше вдигната от сегашната ръководеща коалиция от социалдемократи, зелени и свободни демократи на 1 октомври 2022 година - от 10.45 на 12 евро на час. Следващото нарастване се чака да бъде от 1 януари следващата година.

Новото предложение на Комисията за минималната работна заплата в този момент би трябвало да бъде признато от немското държавно управление, което би трябвало да издаде съответната разпоредба, преди то да влезе в действие. Обикновено това е чиста условност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР