Галерията е първата в България, която показва и продава оригинални

...
Галерията е първата в България, която показва и продава оригинални
Коментари Харесай

Големите Модернисти на XX век завладяват Галерия Vivacom Art Hall

Галерията е първата в България, която демонстрира и продава истински графични произведения на огромните майстори в изкуството
Галерия Vivacom Art Hall на ул. Оборище 5 отбелязва своята 10-годишнина с една завладяваща галерия, отдадена на огромните „ Модернисти на XX век “. От Tribune.bg се срещнахме с арт шефа на галерията и куратор на изложбата Деница Атанасова-Гергова, която ни разкри по какъв начин е зародила концепцията за тази експозиция.

„ Истината е, че взехме решение предколедно да вдигнем равнището на наслада и благополучие и малко да заредим батериите си преди настъпващите Коледни празници. Минаха тежки месеци в България и ние взехме решение, че под някаква форма главната задача на изкуството, както самият Пикасо споделя, е да почиства прахта от всекидневния живот от душата. Всъщност това ни въодушеви да създадем обичайната за нас галерия, отдадена на модернистите на 20-ти век. Това са водачите в Модернизма – Пабло Пикасо, Марк Шагал, Хуан Миро, Анри Матис, Фернан Леже и Салвадор Дали, като тук е показано графичното изкуство на тези създатели, има експонати от техни графични търсения “, показа Деница Атанасова-Гергова.



В изложбата са показани 14 нови и непоказвани до момента изумителни експонати на Пабло Пикасо от серията „ Carnet de la Californie “ /портфолио, включващо 25 литографии, от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж/ и „ Коридите “. Ценителите на изкуството могат да се насладят и на неповторими произведения на Салвадор Дали от серията „ Библия Сакра “, която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии /смесена техника/, основани през 1963 – 1964 година. Това е най-голямата оповестена серия с илюстрации на създателя, издадена е от Ридзоли едишънс – Милано, Италия. Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър другар и водещ настойник на Дали. И това не е всичко. В експозицията могат да се видят още творби на Марк Шагал от Библейската му серия, основана през 1960 година, която е една от най-емоционалните му серии. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „ Изгонването на Адам и Ева от Райската градина “, „ Молитвата на Йов “ и други.



„ Миналата година декември месец всички галерии бяха публично в локдаун и ние не можахме да осъществяваме физически нашата галерия „ Библията през очите на Шагал и Дали “. Тя беше проведена онлайн и беше посетена от близо 50 хиляди индивида виртуално. Имахме много запитвания с стремежи от страна на ценители на изкуството и колекционери от България да видят действително, физически тези произведения и ние взехме решение, че в този момент към декември е добър моментът да организираме подобен вид галерия. Всъщност част от двете серии – Библейската серия на Шагал и „ Библия Сакра “ на Салвадор Дали, участва и в актуалната експозиция. По отношение на „ Библия Сакра “ бих желала да отбележа, че самата серия съдържа 105 цветни литографии в смесена техника, които са направени по 105 акварела, основани от Дали през 1963-1964 година. Чрез тях гениалният художник изследва претекстовете на Библията и самият той стартира да има търсения в региона на вярата, защото до този миг е бил много откъснат от католическата черква. Неговият другар Джузепе Алберто го подтиква да се насочи и към библейската тема “, описа Деница Атанасова-Гергова.



Знаейки, че изработването на творбите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този метод да върне приятеля си към вярата и католическата черква. Той считал, че Дали е прекомерно захласнат от брачната половинка си Гала.

„ Произведенията са извънредно забавни, тъй като са основани от няколко техники. В тях има композиция от офсетова литография (б.р. известна още като фотолитография), тонова литография и сериграфия, като са приложени лакове и металически мастила. Освен това са подпечатани в плочата при направата от Дали, с неговия автограф. Невероятното майсторство и артистичност са явни във всяко едно от тези произведения. Те съвсем изцяло дават отговор на акварелните оригинали на Салвадор Дали. Важно е да отбележим, че тази серия - „ Библия Сакра “, не е била показвана физически в никакъв случай в България и в този момент за първи път може да бъде забелязана “, акцентира арт шефът на галерията.



Част от картините в изложбата идват от фамозното Ателие „ Мурло “ в Ню Йорк, най-големият в света издател на автентично графично изкуство, което работи с създателите. Галерия Vivacom Art Hall ни дава опцията да забележим и постери от осъществени към този момент изложения на модернистите и Ателието. Всички творби ще могат да бъдат закупени и да станат част от сбирките на българските фенове.

„ Аз съм доста щастлива, тъй като има доста огромен интерес към изложбата, както от феновете на изкуството, по този начин и от колекционерите. Мисля, че е рядка опция да бъде забелязана. Галерията към този момент е на 10 години и моите наблюдения са, че българската аудитория има отношение към графичното изкуство, към Модернизма, към тези създатели, които са колоси, несъмнено. Българската аудитория елементарно се намира в облиците и предметите, които тези актьори са създавали. Много от колекционерите закупиха част от творбите още на самото разкриване на изложбата, което единствено по себе си демонстрира какъв брой стойностни са те “, уточни Деница Атанасова – Гергова.



Галерия Vivacom Art Hall е подготвила още една изненада, с която провокира вдъхновението на публиката и е единствено за ценители - особено арт събитие от поредицата „ Арт и Вино “, което ще се състои на 4 декември от 17:00 часа.

Докато се наслаждавате на чаша хубаво вино и прелестен диалог с другари, може да създадете ваша лична картина, въодушевена от огромните имена в Модернизма - Пикасо, Миро, Шагал и Дали. Ще имате опцията да разгледате шедьоврите на модерните създатели и благодарение на професионален художник да създадете лична картина, която да запазите като спомен или да подарите на обичан за вас човек.



„ Тази събота организираме извънредно ателие, по време на което фенове могат да рисуват по произведения на тези създатели. Ще има и къса презентация на изкуството им. За да вземете присъединяване в събитието е належащо авансово записване “, съобщи арт шефът на галерията Деница Атанасова – Гергова.

Всички, които желаят да се допрян до парченце от изкуството на гениите на Модернизма, могат да видят експозицията „ Модернистите на XX век “ до 22 декември 2021 година в изложба Vivacom Art Hall Оборище 5, като входът е свободен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР