Галерия Сердика представя Нахлуване в пейзажа“ – изложба живопис на

...
Галерия Сердика представя Нахлуване в пейзажа“ – изложба живопис на
Коментари Харесай

Галерия Сердика представя Нахлуване в пейзажа – изложба живопис на проф. д-р Аделина Попнеделева

Галерия Сердика показва „ Нахлуване в пейзажа “ – галерия живопис на проф. доктор Аделина Попнеделева.  
Период: 21 октомври –20 ноември 2020 година
Вернисаж: 21 октомври (сряда) 2020 година от 17:00 до 20:00 часа
Галерия Сердика показва проф. доктор Аделина Попнеделева с нейната галерия живопис - „ Нахлуване в пейзажа “. Експозицията ще се организира от 21 октомври до 20 ноември 2020 година в арт пространството на Женски пазар.
Художничката употребява маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините участват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия.
„ Попаднах в една градина, в която мечета, тигърчета и маймунки бяха ситуирани върху клоните на дърветата, под храстите, на тревата. Внучето било пораснало, само че на баба му било свидно да изхвърли благите плюшковци… “, споделя авторката и прецизира, че това е сюжетът на изложбата, а тематиката е невинността. Онази непорочност, която децата изгубват когато бъдат подготвени в понятията за „ положително “ и „ зло “, за „ вярно “ и „ погрешно “, за „ красиво “ и „ грозно “, за „ хармония и кич “, когато към този момент са в света на двойствеността.
Според Аделина Попнеделева играчките са знак на детството, както и на носталгията по този най-невинен интервал от нашия живот. Тъй като в огромната си част са направени от възрастни хора, те в действителност демонстрират изменящото се схващане за непорочност на порасналите към този момент деца.
 Изложба демонстрира изкуство от боклуци (СНИМКА) Изложба демонстрира изкуство от боклуци (СНИМКА)
На 14.10.2020 - сряда от 18 часа Фондация " Академия за рециклиращо изкуство " ще показа забавно събитие-изложба на творби за...
„ Използването на детската непорочност е събитие, което има своите прояви от дълго време, както посредством облици на деца-герои, които са експлоатирани за идеологически цели, по този начин и за лансиране на супер комерсиални модели на държание да вземем за пример от компанията Уолт Дисни, от основателите на куклите Барби и Кен, от създателите на комикси и играчки в жанр „ аниме “, споделя авторката и добавя, че в случай че в по-романтични времена суровата дива природа е била знак на възвишеното, в актуалния цивилизован свят пейзажът е по-скоро културен, основан с намесата на хората в естествените дадености.
И все пак, съгласно нея, в изкуството продължава да се постанова позицията, че с цел да се доближиш до възвишеното творбите безусловно би трябвало да бъдат трагични, даже трагични, с преобладаващи мрачни, даже заплашителни и злокобни тонове, а естетическа позиция обвързвана с хубостта и насладата от живота се счита надали не за комерсиална.
„ Нахлуването на играчките в пейзажа е настъпление на човешки показа в сътворения от хората свят, динамичността на понятията за „ положително “ и „ зло “ -съпротива против наложени критерии и може би предпочитание за завръщане към невинността “, споделя още тя.
За създателя:
Аделина Попнеделева е родена през 1956 година в гр. София. Има докторска степен по изобразително изкуство и доктрина на изкуството в Национална художествена академия, София. Тя е професор в Националната художествена академия, София. 
 Милена Матева се завръща с галерия в България Милена Матева се завръща с галерия в България
Точно преди три години, на 30 септември 2017, Милена Матева се завърна в България, с цел да открие първата си независима галерия. След...
Образование:
2019 Професор, НХА, София
2012 Доцент, НХА,София
2008 Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, НХА, София, България
1988 Художествена академия гр. София
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР