Галерия Милениум“ е домакин на изложбата Вълшебни картини“ на Петър

...
Галерия Милениум“ е домакин на изложбата Вълшебни картини“ на Петър
Коментари Харесай

Завладяващо вълшебство в най-новите картини на Петър Мичев

Галерия „ Милениум “ е хазаин на изложбата „ Вълшебни картини “ на Петър Мичев - Педро. В нея са включени 58 произведения, показани обществено за първи път. Необикновената галерия беше публично открита на 19 септември 2023 година в изложба „ Милениум “ (София, бул. „ Витоша “ №89) и ще продължи до 14 октомври 2023 година

 

Експозицията „ Вълшебни картини “ на Петър Мичев бе показана и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, естет, културолог и учител в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния метод: „ Издигането в фетиш на облика на дамата, християнските добродетели и като цяло – естетическата полифония на живота е квинтесенция в творчеството на Петър Мичев - Педро. Малко е се каже, че дамите в картините на художника са нежни и чувствени. Слабо е да се означи, че те са буйни и дружно с това – безплътни. Сякаш  обитаващи различен успореден свят, те в действителност са приказни и магични. В нашия прелиминарен диалог маестрото искрено показа, че любовта към дамата е основен миг в неговото изкуство и, че в случай че няма обект в който да се влюбиш надали можеш да създадеш нещо, което да изопне страстите. Сред тематиките, интерпретирани от художника са майчинството, хлябът, благословението, пеперудите, голото тяло, сливането – физическо и духовно, и други “.

 

В своето слово проф. Стойков означи също: „ Авторът е занаятчия на винтиджа в живописта: той неуморно търси и намира в битпазари и антиквариати старинни движимости и предмети, които реновира и на които вдъхва нов живот. Пример за това е дървената нощва от 19 век, който е станала основа на превъзходната картина „ Хляб “ в най-новата му галерия. Правени са и вероятно ще не престават да се вършат опити да се съпоставят картините на художника с творби на велики живописци като Андрей Рубльов, Густав Климт и Амедео Модиляни, само че безрезултатно. Подобни съпоставения куцат и са пресилени, защото корените на самобитното творчество на маестрото са обгърнати в поверителност, енигматичност и различност. Смирението е код, който заема сакрално място в самобитното творчество на Петър Мичев! Нежният надолнище на шията и главата – това красиво оптично предизвикателство, покорява със мощ и чупливост, хубост и елегантност. В тълкуването на това обръщение ни оказва помощ самият художник, съгласно който смирението е за цялостен живот освен в древен, само че и в житейски, и в човешки смисъл. Затова и картинното чудо на Петър Мичев е по този начин изкусително, толкоз завладяващо! “.   

 

Арт мениджърът на галерията и филантроп на изложбата Анна Банова посочи:  „ Характерният облик на дамата в творчеството на Петър Мичев, се трансформира в неповторима арт визитка на създателя и личен поетичен облик, притежател на деликатност и примирение. Авторът основава вълшебството в картините си, като употребява невероятното си въображение на художник, който хармонизира чувствения живот на облиците и знаците си в необикновено изискана колоритна гама. “.Слово за творчеството на Петър Мичев произнесе също шефът на галерията и филантроп на експозицията Васил Банов.

 

Откриването на изложбата „ Вълшебни картини “ в изложба „ Милениум “ беше почетено от редица ярки български представители на публичния живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, измежду които професорите Кирил Топалов и Диян Енчев, доцент Андрей Андреев, генералите Юлий Абаджиев, Димитър Шивиков и Румен Ралчев, Александър Николов, Бойко Рашков, Валентин Тончев, Вида Пиронкова, Владимир Андреев, Емил Петков, Мирослав Мазнев, Спас Панчев, Слави Манева, Ники Сотиров, Христина Бобокова, Ирина Влади, Боряна Баташова, Мила Захариева, Екатерина Свечева, Росица Велкова, Пепа Попова-Кънева, Силвия Джагарова, Роси Иванова, Габриела Карчина, Фани Албайрак, Кристина Несторова и други

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР