Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с

...
Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с
Коментари Харесай

Млечният път се сблъскал с галактика джудже в древността

Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с по-малка вселена преди 8-10 милиарда години, заяви Лайф. Това е било определящо за формата на централното скупчване на звезди в Млечния път и на диска му. До тези изводи стигнала интернационална група от астрономи въз основа на проучване на данни, събрани от телескопа " Гая ".

" Вследствие на конфликта галактиката джудже се разпокъсала на няколко елементи ", разясни Василий Белокуров от Кембриджкия университет. Колкото до Млечния път, формата му евентуално доста се е трансформирала. Появили се звездни купове в центъра на Млечния път, а разпръсналите се в резултат на конфликта звезди образували ореол към галактиката.

Астрономите имат намерение да изследват следствията от конфликта и по-специално да проучат химичния състав на звездите пришълци, които произлизат от въпросната вселена джудже, получила условното название Наденица поради издължената си форма.

Диаметърът на спиралната вселена Млечен път е към 100-200 хиляди светлинни години, а броят на звездите в нея - към 200-400 милиарда.

Резултатите от проучването са качени на уеб страницата Space.com.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР