Гълъбово събира археолози от 12 държави и ключови за археологията

...
Гълъбово събира археолози от 12 държави и ключови за археологията
Коментари Харесай

30-ата годишнина на “Ассара” събира български и световни учени

Гълъбово събира археолози от 12 страни и основни за археологията научни и музейни институции на Първата интернационална археологическа конференция “Гълъбово в Югоизточна Европа и отвъд”. Форумът е отдаден на 30-ата годишнина от разкопките на селищна могила „ Ассара” и ще се организира от 25 до 28 октомври.
Освен български учени в работата ѝ ще се включат посетители от Харвардския университет в Съединени американски щати, Метрополитън Музеум в Ню Йорк, Университетите в Дъръм и Бристол, Англия, Токайския университет от Япония. Учени от Белгия, Германия, Финландия, Турция и Франция, Холандия, Чехия, Румъния и Гърция ще показват отчети и научни известия.
Конференцията ще приключи с кръгла маса „ Опазване на културното завещание и благоприятни условия за социализация на археологическите обекти в Югоизточна Европа и Анатолия”. В нея ще вземат присъединяване Министерството на културата, РИМ - Стара Загора, Националния археологически институт при Българска академия на науките, Археологическия музей „ Марица-Изток” в Раднево, Истанбулския и Техническия университет в Турция.
Селищната могила край Гълъбово, ситуирана в местността Ассара, е обект с национално значение от 2017 година Тя е съхранила данни за живот по тези земи на повече от 7000 години – от новокаменната ера до Средновековието. Единствено тук е проучен интервалът 11-18 в. прочие Хр., прочут като „ просвета Гълъбово”. Датирана е от специалистите от 6-ото хилядолетие прочие Хр. и е с внушителни размери 12м/180 м, с обща повърхност 23,4 дка. Укрепена е с каменна стена като акропол. Обитавана е до 4-тия кръстоносен поход при започване на 13-и век. Проучвана е посредством избавителни разкопки в продължение на шест археологически сезона под управлението на проф. доктор Красимир Лещаков.
Строителните действия през 50-те години на 20-и век в региона на Гълъбово (ТЕЦ “Марица-Изток 1”) нанасят съществени вреди на могилата. Почти изцяло са унищожени пластовете от Средновековието и античността. Това и провокира избавителните разкопки през 1988-1992 и 1995 година, които са прекъснати след изваждането на паметника на културата от двора на Топлоелектрическа централа 1.
Колекцията от разкопките включва над 200 керамични съда, златни и бронзови украшения, сечива, въоръжение и доста други предмети, които биха били горделивост за всеки музей. Тук са открити първите съдове на " бързо грънчарско колело ", всеобщо произвеждане за потребностите на бита; съдове за преместване на парфюми, първата бояджийска четка на към 4 хиляди години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР