Два големи астероида ще преминат край Земята тази седмица в

...
Два големи астероида ще преминат край Земята тази седмица в
Коментари Харесай

Два големи астероида ще преминат край Земята в близките дни

Два огромни метеорита ще преминат край Земята тази седмица в границите на по-малко от 48 часа, заяви Европейската галактическа организация. Това е рядко събитие, което съответствува с отбелязването на Деня на метеоритите тази година, показват от пресслужбата на институцията.

 

Космическите обекти не съставляват риск за планетата. Един от тях обаче е открит едвам доскоро повече от седмица, което още веднъж акцентира нуждата от възстановяване на качествата на човечеството да засича навреме евентуално рискови галактически обекти.

 

Астероидът 2024 MK, който е с размери 120 метра на 260 метра, е засечен за пръв път на 16 юни 2024 година Той ще премине около Земята на 29 юни, в разгара на събитията, проведени в чест на Деня на метеорита, показват от ЕКА. Астероидът е огромен за намиращ се покрай Земята галактически обект (NEO) и ще прелети на 290 000 километра от земната повърхнина, което е към 75 на 100 от дистанцията сред Земята и Луната. Няма риск метеоритът да порази планетата ни. Но обект с такива размери може да провокира обилни провали, в случай че падне на Земята, означават от ЕКА.

 

Заради размерите и близостта си до планетата ни, 2024 MK ще може да се следи при ясно нощно небе на 29 юни с дребен телескоп от някои елементи на света, показват от ЕКА.

 

Астероидът (415029) 2011 UL21 е по-голям от 2024 MK. Ширината му е 2310 метра, което го прави по-голям от над 99 на 100 от известните NEO. Той ще е най-близо до Земята на 27 юни, на разстояние, над 17 пъти повече от дистанцията сред Земята и Луната. Този метеорит се движи по мощно наклонена орбита към Слънцето, което е извънредно за толкоз огромни обекти. Повечето огромни обекти в Слънчевата система, в това число планетите и метеоритите, се движат към Слънцето по или покрай екваториалната низина. Това може да се дължи на гравитационни взаимоотношения с огромни планети като Юпитер, която би могла да отклони другояче безвредни метеорити към Земята, по тази причина познанието за тези процеси е значимо, показват от ЕКА.

 

Денят на метеорита е одобрен от Организация на обединените нации и се отбелязва във връзка рухването на Земята на най-големия метеорит - в региона на река Подкаменная Тунгуска на 30 юни 1908 г. 

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР