Гаф на депутатите, който кадровиците от Прокурорската колегия на Висшия

...
Гаф на депутатите, който кадровиците от Прокурорската колегия на Висшия
Коментари Харесай

Оплескали механизма за разследване на главния прокурор, ВСС праща закона на Стою на поправка

Гаф на депутатите, който кадровиците от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет дефинираха като законодателен или механически пропуск, препъна назначението на арбитър Даниела Талева като прокурор, който да проверява и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Съдия Талева беше определена на инцидентен принцип всред 22-ма съдии като първи прокурор, който ще проверява основния прокурор или негов заместител. Според закона, с цел да стане прокурор по следствието, тя би трябвало да бъде назначена за прокурор във ВКП от Прокурорската гилдия. Така изисква механизмът, признат преди месец.

Оказва се обаче, че народните представители са записали в Наказателно-процесуалния кодекс, че прокурорът проверява основния прокурор или негов заместител. Не по този начин обаче е записано в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Там се приказва единствено за прокурор, който да проверява основния, само че за негов заместител няма и дума.

Така прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отложи решението си да назначи Даниела Талева за проверяващ основния прокурор.

Тази точка трябваше да бъде гласувана предходната седмица, само че отсрочена с претекст, че не всички членове на колегията са на работа.

Днес Огнян Дамянов уточни, че  има несъгласия в законодателството. По думите му в новия механизъм тук-там в кръга разследвани лица е записан и заместител основният прокурор, а на други единствено основният прокурор. Това е несъгласие сред Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт. Затова и Висш съдебен съвет, съгласно Дамянов, не може да я назначи.

Той предложи два разновидността – процедурата да бъде спряна или Талева да бъде назначена, само че по този начин тя няма да може да проверява заместител основен прокурор.

По-разумно съгласно него е точката да бъде отсрочена. След това да бъдат сезирани министърът на правораздаването и ръководителят на Народно събрание, с цел да бъде направена смяна в Закона за правосъдната власт.

Гергана Мутафова и Даниела Чапкънова се съгласиха с доводите на Дамянов и решението за отсрочване във времето, само че без период, бе гласувано единомислещо.

Кадровиците взеха решение, че ще изпратят мнение до Народното събрание за споразумяване на проблемите в законодателството.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР