Г-н Зарков, механизмът за разследване на главния прокурор и заместниците

...
Г-н Зарков, механизмът за разследване на главния прокурор и заместниците
Коментари Харесай

Жалко е да се наблюдава как ВСС прави всичко възможно да затрудни механизма за главния прокурор

Г-н Зарков, механизмът за следствие на основния прокурор и заместниците му бе признат след работа на два екипа на Министерство на правораздаването по него и след разглеждане в две поредни национални събрания. Пита се: е-и? Приет през юни, той на процедура към момента не е проработил. Как си обяснявате това?

Цялата история на този закон демонстрира, че той се прави макар тези, които би трябвало да го ползват. 12 години лиши създаването му. Жалко е в този момент да се следи по какъв начин Висшият правосъден съвет прави всичко възможно да затрудни използването му.

Да напомним хронологията: Законът беше признат през юни, а при започване на юли беше определен първият адхок прокурор - арбитър Даниела Талева. Тогава Висш съдебен съвет стартира да развива тезата, че видите ли, има конституционно дело, което виси и би трябвало да се изчака. По-късно от Висш съдебен съвет изоставиха тази теза, въпреки че Конституционният съд към момента не се е произнесъл, и започнаха да намират непрестанно „ дупки “, както те ги назовават, в закона.

В същото време новото болшинство в Народното събрание се оказа доста рецептивно на всички тези подозрения на Висш съдебен съвет. В деня, в който бе определена арбитър Талева за първия адхок прокурор, беше импортирана и първата корекция на този закон, която засягаше системата, по която адхок прокурорите биват избирани. По-късно след писмо на Висш съдебен съвет народните представители от болшинството взеха решение, че би трябвало да добавят по този начин закона, че да стане ясно, че той важи и за заместник-главните прокурори – нещо, което беше пределно ясно през цялото време.

Сега следим епизод следващ - поставят се всевъзможни въпроси от удобен темперамент, които в последна сметка водят до това, че механизмът все още не е проработил. Минаха шест месеца от избора на арбитър Талева, тя още не е встъпила в служба. Надяваме това да стане през декември, както предходната седмица от Висш съдебен съвет дадоха обещание, но на този декор Висш съдебен съвет разсъждава задълбочено за това би трябвало ли в закона да написа в коя стая тъкмо би трябвало да стои адхок прокурорът, какъв брой писалки би трябвало да има и кой да му разписва вероятно отпуската.

Чухме обаче и самата Талева да споделя терзанията на Висш съдебен съвет по тези въпроси от удобен темперамент – дали кабинетът й ще е до този на Борислав Сарафов, общо деловодство ли ще употребяват, кой ще й разписва отпуските. Явно въпреки всичко има „ дупки “. Как може да бъдат изчистени неяснотите? 

Първо, желая да поздравя арбитър Даниела Талева за смелостта, която прояви, давайки единодушие дружно с други съдии с сан висш, да бъде част от този механизъм, да бъде първият арбитър, който ще е трансформира в прокурор за несъмнено време за да проверява основния прокурор. 

Всъщност, най-голямото предизвикателство пред този закон беше, и остава, това да има задоволително схващане в съдийската общественост за неговата значимост. Защо споделям остава? Защото законът планува и втори адхок прокурор, в случай че се стигне до покачване на обвиняване, а към този момент има единствено една кандидатура за подобен. Така че, поздравления и признателност за арбитър Талева. 

В същото време тази храброст би трябвало да продължи. Мисля, че арбитър Талева си дава сметка, че отговорността идва освен от това, че е определена, само че и от това, че е първата определена. Да, ще бъде изправена пред провокации, ще взема решение разнообразни въпроси, в това число да подсети на управлението на Министерство на вътрешните работи задължението да дефинира с стимулирана заповед проверяващи служители на реда, да напомни на министъра на финансите, в случай че се постанова, че би трябвало да дефинира със своя заповед хора от Агенция „ Митници “, които да й оказват помощ. 

„ Системата би трябвало да е самостоятелна от лицето, което би трябвало да проверявам Макар че, чисто законово, би трябвало да съм част от прокуратурата. Предполага се, че ще бъда подчинена точно на и.ф. основния прокурор “ са думи на арбитър Талева. Не се ли връщаме в изходна позиция с дебата какъв брой самостоятелен от Главния ще е самостоятелният прокурор?

Гаранцията за самостоятелност на арбитър Талева, на адхок прокурора, който и да е той, не идва от това кой ще му подписва отпуската, носи химикалките, или по какъв начин ще се провежда деловодството, а от това, че няма да зависи в своето следващо кариерно развиване от индивида, който ще проверява. Това е концепцията на адхок прокурора. Затова е арбитър, който за несъмнено време става обвинител. 

Всички други въпроси от битово-организационен темперамент се вземат решение по метода, по който са решавани до момента за всяка нова институция или позиция. А такива бяха създавани доста през годините. Законодателят е приключил работата си и в действителност се надявам да не се поддава още веднъж на разнообразни податки за непрекъснатата смяна на закона.

Опасявате се, че Народното събрание отново може да отвори закона, с цел да запише броя кламери и в коя стая в Съдебната палата ще се обитава адхок прокурорът ли?

Въпросът ви демонстрира какъв брой неуместно е това.

Подскажете вие на Висш съдебен съвет тогава по какъв начин да се провежда процесът.

Няма защо да подсказваме на Висш съдебен съвет – те това работят на ежедневна база от много години, че и оттатък мандата си (мандатът на този Висш съдебен съвет от дълго време е изминал, б.р.). Има ли предпочитание, няма никаква спънка. Естествено, никой закон не може да бъде избавен от тези, които се пробват да не го ползват.

Виждате ли податки системата да притиска от вътрешната страна арбитър Талева да не проверява Сарафов – с оглед държанието на Висш съдебен съвет и нейното лично?

На арбитър Талева няма да й е елементарно. Ще забележим мотивацията, с която тя ще преодолява тези компликации. Аз се надявам и имам вяра, че и тя, и всички останали, схващат значимостта, която има приложението на този закон за цялата система. Темата не е завършила, въпреки че някой може да си мисли по този начин.

Хващам се за последните ви думи – няма ли тематиката да се смята за завършена с промените в Конституцията, с които пълномощията на основния прокурор се свеждат до най-малко и които, също като назначението на Талева, са планувани за декември. Т.е. да се каже „ За какво ни е да проверяваме Сарафов, като той няма към този момент големи пълномощия и защо ни е този механизъм въобще? “

В плана за изменение в Конституцията има текст, който издига механизма и на конституционно равнище, като явно се търси някаква гаранция при възможна законова анулация. Но по този начин или другояче двата процеса не трябва да се смесват – законът е в действие, той би трябвало да бъде прибавен. 

Отделно, не разбирам кой и по какъв начин реши, че тъкмо в средата на декември би трябвало да завърши процесът по промените в главния закон. Това ще е първият път в историята на нашата конституция, когато тя ще бъде променяна с болшинство от 2/3, а не 3/4, какъвто е правилото.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР