- Г-н Василев, вие ли сте човекът, който отговаря за

...
- Г-н Василев, вие ли сте човекът, който отговаря за
Коментари Харесай

Председателят на СЛРБ Васил Василев: Нямаме право да сме неми наблюдатели на бедствието

- Г-н Василев, вие ли сте индивидът, който дава отговор за битката с Африканската чума по свинете в България?

- Ако позволите да се пошегувам - освен за битката. Четейки редица изявления, в това число на видни ръководители и ръководители на наши сдружения, оставам с чувството, че Васил Василев персонално е виновен и за преместването на чумата в България, макар че още преди 4 години СЛРБ сигнализира за казуса. Тогава предприехме акция, с която се опитахме да разбираем на всички български ловци, на жителите и най-много на ръководителите на ловните сдружения, че опасността идва; че въпросът не е дали, а по кое време ще ни се наложи да се срещнем с нея и че заболяването ще нанесе мъчно прогнозируеми вреди върху обичайния за България колективен лов на дива свиня. За страдание, мрачните сюжети започнаха да се сбъдват. За ролята на националната ловна организация като участник в целия този развой може да се приказва доста. Но постоянно следва да се изхожда от нейния статут като обединяване на юридически лица - сдружения, всяко от които независимо възнамерява своя учредителен живот и ограниченията, които следва да извършва на локално равнище.

- Към вас в последно време бяха отправени две взаимноизключващи се обвинявания - от една страна, че не защитавате задоволително ползите на ловците пред държавните органи по отношение на наложените ограничавания и нови условия върху лова, а въпреки това - че сте бойкотирал ограниченията, които страната постанова. Коя роля ви е по-близка -на „ съглашател " или на „ пакостник "?

- Вероятно има хора, които смятат, че в случай че повторят една неистина няколко пъти, тя става истина. Но надали езикът и тонът, които се употребяват - изключително в една спешна обстановка, оказват помощ за решение на казуса, който е щръкнал над всички ни.

Бил съм съглашател - с кого, с българската страна ли? Въпреки че непрестанно водим остри полемики с нейни представители... Като да вземем за пример това, че предишния сезон, в нарушаване на настоящата нормативна уредба, ловците бяха принудени да изградят ями за загробване на скотски боклуци след първична обработка на дивите прасета и след инцидентно намиране на мъртви животни. Наскоро научих, че за тази активност е имало гласувани средства с Постановление на Министерски съвет, които след това са били пренасочени към институции като БАБХ и ИАГ. Опитах да се опълчва на нещо, което смятам за погрешно.

По същия метод злонамерено и манипулативно се тиражира изказване, че съм подвел народните представители да удължат груповия лов, а след това съм почнал да провеждам митинги. Тези, които го популяризират, очевидно разчитат на това, че дребна част от българските ловци в действителност ще се поинтересуват да изчетат цялата стенограма от съвещанието на земеделската комисия в Народното събрание. Всеки може да ревизира, че поискахме да се разширят пълномощията на министъра, тъй че в съответна епизоотична конюнктура той да има правото да трансформира периоди за ловуване. Защото имаше законова опция след края на ловния сезон през февруари да се провиснал спомагателни ловни дни. Ако това в действителност беше направено по метода, по който го предложихме, популацията на дивата свиня щеше дейно да бъде понижена - нещо, което сега не можем да реализираме с самостоятелното ловуване.

Добре известно ми е мнението и на двамата сътрудници - и на Евгени Абаджиев, ръководител на ЛРС-Пазарджик, и на Димитър Йорданов, ръководител на ЛРД-Велико Търново. Единственото ново, може би е, че за първи път в новата история на СЛРБ тези диалози, разногласия и полемики не се водят в съюза, а се изнасят в общественото пространство като евентуално се търси някакъв по-различен резултат. Явно сътрудниците се пробват да употребяват обстановката, която е извънредно рискова и от която рано или късно всички ловци ще бъдем пострадали, с цел да могат да покажат още веднъж персоналното си съмнение към Васил Василев като ръководител на организацията. Разбира се, това е тяхно право, само че аз персонално смятам, че в случай че желаеме да бъдем мощни пред институциите, би трябвало да сме единни и тези полемики следва да ги водим първо вътре между тях. Подобни изявления просто нагнетяват напрежение, наливат вода в мелницата на съперниците на съюза и най-важното - не позволяват нито един проблем

- Къде ви свари настояването за оставка, отправено от тези двама ваши сътрудници - на сафари в Намибия или в първокласен хотел в Палма де Майорка?

- Изрази като „ скъпи почивки ", „ сафарита " евентуално притеглят читателски интерес, стига да кореспондират с истината... Конкретно на въпроса ви - научих за обявата на сътрудника, до момента в който провеждахме опознавателен излет за деца в Дивечовъден сектор „ Еледжик ". Това беше едно от първите събития, които организираме, с цел да може днешните деца да бъдат осведомени какво съставляват ловът и ловното приятелство, тъй че на следващия ден да станат наши другари.

Колкото до прословутото пътешестване до Намибия - СЛРБ е член на Световния съвет по лова и запазване на дивеча (CIC) и е измежду шестте съучредители на организацията през 1937 година Преди време по ред аргументи е било взето решение съюзът да бъде представляван от обособени свои членове като физически лица. Но предходната година с решение на УС на СЛРБ беше решено да се възвърне участието на съюза в CIC. Също през предходната година ръководителят на СЛРБ беше определен за президент на Координационния конгрес за Централна и Източна Европа на Световния съвет по лова. И като подобен участвах в годишното общо заседание - Генералната асамблея, където имаме справедливо място и където съставлявам ползите освен на нашия съюз и на българската ловна общност, само че и на ловните организации от останалите страни в района, които ми гласоподаваха такова доверие. Така че - да, тази година аз пътувах до Намибия. Но не за сафари.

- В последните дни се чуват апокалиптични прогнози за бъдещето на лова и надлежно на ловната организация в България - в случай че разпространяването на АЧС продължи, хиляди ловци ще се откажат, цели сдружения ще стартират да напущат, няма да има какво да се ловува... Ще ви помоля за вашата реалистична, което не значи безусловно оптимистична, прогноза.

- Прогнозата ми за разпространяването на болестта в действителност не е оптимистична. Чумата по свинете ще продължи да навлиза все по-навътре в територията на страната и главната причина ще бъде неразбирането на част от българските ловци, а и на част от ловните сдружения, че това е действителен проблем, който изисква тежки и незабавни ограничения.

По отношение на другия проблем - дали сътрудниците, които до момента са ловували интензивно, няма да се откажат от проведеното ловно придвижване, в случай че тази опция им бъде отнета, не мога да дам прогноза. Но имам вяра, че да си ловджия е на първо място предопределение - една висока социална отговорност, дълг и обич към природата. Не мисля, че когато един ловджия същински обича това, което прави, би се отказал от този спорт, единствено тъй като има краткотрайни спънки да го упражнява. Ако създадем прилика с футболните тимове - това че ЦСКА и „ Левски " са в рецесия, имат краткотрайни усложнения и от 10 години не могат да вземат купата, това значи ли, че почитателите им ще преминат към „ Лудогорец ", тъй като сега е преди всичко? Видяхме, че не се случва това. Когато човек носи в сърцето си една концепция, той ѝ остава правилен.

Сътресения в организацията несъмнено ще има, ще се постановат нови изключителни ограничения и условия, по които да се работи, само че най-важното, което би трябвало да бъде осъзнато е, че без дейното подпомагане и присъединяване на ловните сдружения напъните на Съюза остават безсмислени. Самият факт, че господин Абаджиев акцентира, че към момента има ловци, които не са осведомени какво съставлява АЧС значи, че даже той като деен участник в битката с чумата, не е съдействал изцяло, тъй че тези осведомителни брошури, които отпечатахме в края на предходната година в тираж от 120 000 броя, да стигнат и до най-отдалеченото село или паланка.Трудно можем да стигнем до съответните хора по места без ангажираността на сдруженията.

- Упрекват ви също, че осведомителните срещи в страната са били значително официални...

- В сходни изказвания зървам мощна преднамереност. Може ли да се назова официално отношение това да събереш представители на сдруженията и техните управления и да ги информираш за настоящата епизоотична конюнктура, запознавайки ги в това число с видеоматериали с извънредно неприятни гледки от китайски ферми, в които безусловно загробват стотици хиляди живи прасета? Присъствието на заместник-директор на БАБХ по наша покана, който персонално презентира казуса, и на негов сътрудник от ИАГ, също ли е условност? Ще напомня, че на всеки от присъстващите беше дадена опция освен да зададе своите въпроси, само че и да изкаже отзиви и рекомендации персонално и директно пред представители на тези две държавни институции, главно ангажирани с казуса

- Не виждате ли демонстрация на двоен стандарт в това страната да компенсира финансово стопаните на инфектирани питомни прасета, само че не и на диви?

- Нека имаме поради, че България е правова страна и тук действа Закон за лова и запазване на дивеча. Съгласно неговите разпореждания, всички животни, които се отглеждат на независимост отвън оградени площи, са благосъстоятелност на страната. И тя е в правото си да дефинира реда и метода, по който те би трябвало да бъдат употребени или контролирани като бройка. Но аз постоянно съм апелирал за съответни обезщетения за ловците. И постоянно съм посочвал, че не е тяхна работа да вършат тези ями за загробване на инфектирани животни, както и че не е редно те да заплащат за тях. По мое гледище през предходната година страната даде комплекти за взимане на проби и пое за своя сметка над 90% от цената на проучването за трихинелоза, в случай че бъде показана и проба за африканска чума. Вероятно, съгласно някои сътрудници, е моя виновността, че липсваше съгласуваност сред обособените държавни институции по места и се сътвориха напрежения.

- През новия сезон очаквате ли решение на казуса с въпросните ями, който в този момент толкоз доста тежи на ловците?

- Ямите не престават да са проблем. Видно от напътствията към Заповедта на министъра на земеделието от 22 юли, задължението да се загробват остатъците от животни в огнищата на болестта или в зоните за сигурност ще бъде на държавните горски и ловни стопанства. В останалите места активността ще бъде ангажимент на ловците. Такива обаче са разпоредбите във връзка с самостоятелния лов, който тече сега, а до откриването на сезона за колективен лов на дива свиня към момента има задоволително време. Надявам се до края на август сегашният пик в разпространяването на болестта да бъде преодолян. Ситуацията тогава най-вероятно ще изисква актуализация на Заповедта, тъй че казусът с отстреляните животни да бъде решен в полза на ловците.

Важно е обаче да се осъзнае от всички, че разпространяването на болестта ще бъде подкрепено най-силно, в случай че открити мъртви животни или черва от тях се оставят на терен, в случай че не бъдат загробвани по разпоредбите и в случай че самото място не бъде дезинфекцирано.

- Очаквате ли скоро да бъде планувано освен това като отплата за ловците в засегнатите региони?

- Ще напомня, че със Закона за държавния бюджет през 2018 година страната не планува никакви целеви средства за справяне с африканската чума по свинете, с изключение на 4,5 млн. лева, които бяха пренасочени напълно за повишение на потенциала на Агенцията по сигурност на храните и към горските предприятия за изработката на доста оспорваната ограда по границата с Румъния. През тази година още веднъж беше отпусната спомагателна сума единствено за БАБХ, освен това по-малка от миналогодишната. Да не приказваме, че тези 3,7 млн. лева неколкократно бяха под въпрос и отпущането им стана факт в последните дни, откакто към този момент се разгоря „ пожарът ". Все отново налице е и една позитивна смяна - на върха в Министерство на земеделието и горите като че ли към този момент се схваща мащаба на казуса и там са директно ангажирани с ограниченията по предварителна защита и премахване на болестта. Защото до момента даже самото политическо управление на МЗХГ може би не правеше задоволително и не осигуряваше безусловно никакъв финансов запас за дейно осъществяване на ограниченията на терен. Но нещата започнаха да се трансформират и при срещата ни на 18 юли министър Десислава Танева ни увери, че казусът стои с цялата заостреност и че каквито и средства да бъдат нужни, те ще бъдат обезпечени, с цел да може да се спре разпространяването на заболяването.

- Вашите съперници ви задават още един въпрос през медиите - за какво се съгласихте ловците да не вземат участие в санитарния отстрел на дива свиня в огнищата на заболяването и тази работа да се прави от други структури като войска, полиция, горска администрация?

- Както виждаме от оповестената Заповед на министъра, условията са доста смекчени по отношение на първичните заявки. Отстрелът ще се прави единствено от чиновници в държавните горски и ловни стопанства и под техен надзор - от лицата стопанисващи дивеча в тези територии, т.е. от ловците по места.

Същевременно би трябвало да е ясно, че не са доста причините, с които можем да защитим бездействието на избрани ловни сдружения и отводите им да издават самостоятелни позволения за отстрел, в случай че е налице спешна обстановка и следва да предприемем съответни дейности за понижаване на популацията. По време на срещата ни при министър Танева аз обясних извънредно правилно, че ловните сдружения не са административно подчинени на управлението на нашата организация и че основно от тях зависи по какъв метод ще изпълнят напътствията. Заедно с това детайлно се аргументирах, че по редица справедливи аргументи в този интервал от годината самостоятелното ловуване надали ще докара до предстоящите от министерството резултати.

Ако се разгласи бедствено състояние, министърът има всички пълномощия да впрегне войска, полиция, жандармерия и други структури да влязат в изумените региони и да ловуват, изключително ако е налице бездейност от наши членове. В подобен случай Законът за лова минава на назад във времето. Затова при всеки мотив моля към ловците и към управленията на сдруженията да основат благоприятни условия за самостоятелен лов, колкото и мъчно и даже нискорезултатно да е това. Нямаме право да стоим като неми наблюдаващи в очакване по какъв начин ще се развият събитията.

- На 6 август следва съвещание на Управителния съвет на НЛРС, отдадено главно на обстановката с африканската чума. Готов ли сте да обсъдите оферти, постъпили от вашите съперници?

- Разбира се. Ние към този момент се обърнахме с писма към сдруженията в страната, в случай че имат съответни оферти по създалата се обстановка, да ги изпратят, тъй че всички те да бъдат разисквани още на 6 август.

Интервю на Калин Първанов

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР