-Г-н Вълчев, тече втора кампания за проекти на училища, кандидатстващи

...
-Г-н Вълчев, тече втора кампания за проекти на училища, кандидатстващи
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Пари за иновации - само при доказан...

- Г-н Вълчев, тече втора акция за планове на учебни заведения, кандидатстващи за новаторски. Ще има ли финансова поддръжка за утвърдените, както бе оповестено на старта предходната година?

-Ние не можем да стъпим на презумпцията, че всяка иновация следва да бъде авансово финансирана. Не можем и да сътворяваме тласъци по този метод. Иновациите са нужни и потребни за системата. Но те ще бъдат оценени, когато имаме най-малко промеждутъчен стадий от реализацията на към този момент утвърдените планове - в края на тази година. Тепърва още планове ще постъпват. Вероятно част от тях ще бъдат финансирани. Но не можем да кажем, че ще има пари за всички новаторски планове, нито авансово да ги финансираме. След като се видят резултатите, ще преценим кои от тях да подкрепим финансово, кои да разпространим в системата и по какъв начин тъкмо ще ги насърчим.

- Какви проблеми сложиха шефовете от Пловдивска област на срещата Ви с тях?

-Обсъдихме необятен кръг от въпроси. Те имат доста неща на дневен ред - някои организационни, други финансови. Говорихме  за механизма за обсег, за измененията в системата за разпределение на средствата, за професионалното обучение, за стипендиите, за превоз и заплати.

Повечето сложени проблеми са настоящи. Системата в последните 2-3 година поради новия закон се промени, имаше корекции в поднормативни документи. Няма област без промени. В идващите месеци и години тези политики ще са надалеч по-фокусирани и единствено ще усъвършенстваме това, което към този момент е регламентирано. Едната посока ще е облекчение на административните механизми. Системата ще бъде последователно електронизирана, като документите ще се попълня през електронни устройства. Това ще спести доста време, а и документите ще могат да се подават до районните ръководства на образованието с електронен автограф.

Може да се създадат и обособени механизми, които да са по-ефективни. Опитът ни демонстрира, че където има положително взаимоотношение сред институциите, резултатите са по-добри. Където има партньорство с родителите - също, по тази причина ние ще насърчаваме такива учебни заведения.

Трябва да поправяме някои механизми и сега вършим такива ремонти в подзаконовата нормативна уредба. Може би предстоят корекции и във финансовия механизъм, само че към този момент няма да има генерални промени в моделите. По-скоро ще надграждаме това, което към този момент сме разписали.

- Ще има ли надграждане и на ограниченията за отпадащите възпитаници и механизма за връщане и задържане в клас?

-Много значимо е този механизъм да продължи да работи. Подготвяме план на разпореждане, който ще подсигурява това и ще го направи резистентен в нормативно отношение.Така ще обвържем екипите за обсег с съответни просветителни институции. Това ще сътвори предпоставки за по-доброто организационно действие и финансовото застраховане.

Приетото предходната година решение за използване на механизма за обсег и задържане в учебно заведение беше еднократно за настоящата година. Постановлението в този момент ще регламентира непрекъсната работа по него и ще уреди огромна част от взаимоотношението сред институциите, което към този момент се случва. То ще се задълбочи и в бъдеще повече институции ще бъдат включени към осведомителната мрежа. Чрез нея се наблюдават комплексните ограничения по всеки един проблем, следи се инспекцията на извинителните бележки, отпущането на помощите за деца в натура, налагането на административно-наказателни постановления. Но най-много ние наблюдаваме по какъв начин всяко дете упражнява правото си на обучение, което пък е обвързване на родителите. Крайната цел е да знаем във всеки миг всяко дете къде учи и да имаме взаимоотношение на институциите за използване на комплекс от ограничения за децата в риск.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР